Povidla z muchovníku

V červnu je už zahrada i okolní příroda rozkvetlá. Těšíme se pohledem na rozkvetlé louky, nasáváme omamné vůně bylin, kvetoucích lip, sušíme bylinky na zimu. Vyrábíme z nich léčivé oleje, tinktury, masti, octy, užíváme si slunečných dní, občas i těch deštivých. Začínáme sbírat první plody, které nám příroda dává… Přijímáme hojnost. 

Muchovník

Muchovník je řadu let oblíbeným jedlým keřem. Pěstujeme ho jako jedlý plot. Asi před čtyřmi lety jsem ho také na zahradu vysadila a dnes už je vysoký přes dva metry. Úlohu jedlého plotu tedy plní a navíc má každý rok bohatou úrodu sladkých plodů, které vypadají jako borůvka. Chuťově je borůvce trochu podobný, ale je více sladký. Existuje několik druhů muchovníku. Známý je třeba oválný, olšolistý nebo kanadský.

Muchovník obsahuje řadu vitaminů a minerálních látek. Posiluje imunitu a pomáhá při očistě těla.

Dozrává postupně, proto ho sklízím na několik etap, ale samozřejmě, že mi pomůžou i ptáci. Každý rok je spolehlivě přilákají tmavé kuličky muchovníku a ráda se s nimi podělím. Oni to vědí, proto vždycky nechají dost i pro můj mlsný jazyk a nikdy nesklidí všechno.

To se ostatně týká všech plodů. Ptáky i hmyz na zahradě vítám, protože do přírody patří – moje zahrada vypadá jako divoká louka u lesa:)

Sklizeň a využití muchovníku

Muchovník kvete brzy na jaře a plodí po celý červen. Nejraději ho jím čerstvý přímo na zahradě a přitom se posadím pod keř. Dívám se na zarostlou zahradu, její plody a rozkvetlé bylinky. Nadechuji se vůně přicházejícího léta, cítím velikou vděčnost za všechno, co kolem mě roste, vychutnávám si sladkou dobrotu a okamžik tady a teď…

Můžete ho také sušit na zimu nebo z něj vyrobit džemy a další obvyklé pochutiny. Letos je muchovník opravdu hojně obsypaný, tak mě napadlo, že z něj vyrobím i nějakou tu dobrotu do skleničky. Mluvila jsem o tom s kamarádkou a při naší debatě mi v hlavě přistál nápad udělat z muchovníku povidla.

Jestli jste povidla z muchovníku nezkoušeli, moc vám je doporučuji. Povidla voní jako mandle a chutnají příjemně sladce. Myslím, že si taky pochutnáte. Pojďte si je vyrobit.

Recept na povidla z muchovníku

Nasbírejte dozrálé plody – ty temně modré. Nemusíte je mýt, rovnou je nasypte do hrnce a podrťte, zalijte citronovou šťávou, přidejte skořici, med (nebo třtinový cukr) a nechte několik hodin stát (asi 6-8 hodin).

Potom přiveďte k varu, přidejte ještě vanilku a vařte na mírném plameni asi 3/4 hodiny. Horká povidla rozmixujte, přidejte fenyklový likér a naplňte do vymytých skleniček – otočte dnem vzhůru, než povidla vychladnou.

  • na 1 kg muchovníku přidejte 1/4 – 1/2 kg medu (nebo cukru)
  • šťávu z jednoho citronu
  • lžičku skořice (používám cejlonskou)
  • půl lžičky vanilky
  • 1/2 dcl fenyklového likéru – recept najdete TADY.

Věřím, že jsem vás inspirovala a uděláte si taky něco dobrého z muchovníku nebo si na něm pochutnáte jen tak na zahradě. Jestli ho zatím nepěstujete, pořiďte si ho, a brzy budete sklízet zdravé plody.

Přeji vám krásný voňavý červen.

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti. Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booků 10 bylin k očistě vašeho těla a Bylinkového kalendáře. Více o mně najdete tady>>

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online programech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že programy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Učím vás vyrábět své bylinkové poklady - masti, tinktury, likéry, sirupy, octy, bylinné směsi a mnoho dalšího v online programu Vůně bylin. Inspirace, rituály, meditace a návody na výrobu bylinkových dobrot najdete v celoročním online kurzu Zahrada mysli. Hojivou sílu bylin a meditací poznáte v programu Zdravá žena, kterým vás budu krok za krokem provázet. Jak mít krásnou pleť, zdravé vlasy, žít bez vleklé únavy se naučíte v programu Očista těla kořeny.>>

Inspiruji druhé, aby skrze vztah k přírodě objevili vztah k sobě.

Komentáře