Můj bylinkový diář
Když mě v roce 2018 inspirovala má kamarádka, abych vytvořila bylinkový diář, váhala jsem jen malou chvíli.
A to především kvůli tomu, že jsem neměla tušení, jak takový diář vyrobit, sestavit, kde ho nechat vytisknout a s kým bych se případně mohla poradit, kdybych potřebovala znát odpovědi na další důležité otázky ohledně praktické části vydání diáře. Díky další kamarádce jsem našla vydavatele, který se postaral o vše potřebné, abyste si diář mohli pořídit. Děkuji Věrko a Kristýno.
Článek o tom, jak diář vznikal, si přečtěte TADY.
Proč bylinkový diář? Řadu let se zabývám zdravím, fenoménem léčitelství, jsem bylinářka a aromaterapeutka.
Mám ráda, když si mohu během roku psát poznámky o bylinkách, a chyběl mi krásný diář s recepty, inspiracemi a kresbami bylinek, do kterého bych si mohla zapisovat kde a kdy bylinky sbírám, co z jsem z nich vyrobila a kdy budu tinkturu nebo naložené bylinky v oleji slévat.
Bylinkový diář s recepty a inspiracemi
Nakoukněte pod pokličku bylinkového diáře
Probouzející se jaro nás také inspiruje k probuzení. Najednou v sobě cítíme potřebu zabořit ruce do zeminy, nadechnout se na procházce svěžího vzduchu, zout si boty u potoka, propojit se se zemí, sníst zelený plevel, pracovat na bylinkovém diáři, zasadit stromky, keře a vytvořit třeba nový bylinkový záhon.
Jestli chcete vědět, jak tvořím záhony, začtěte se do článku.
Plané rostliny můžete sbírat jako léčivky, připravovat z nich saláty, pesta, bylinkové omáčky, přidávat je do octů, soli, olejů, bylinkových směsí na zimu, vyrábět z nich likéry, sirupy, masti, tinktury na vnitřní i zevní užití nebo je jíst jen tak.
Na začátku podzimu sbírám třeba pěťour, ptačinec, sléz, kakost, kopřivu, šruchu, pampelišku, lnici, ale i kořeny rostlin – lopuchu, kopřivy, merlíku, čekanky, kozlíku, křenu, kostivalu, mochny, mydlice, kuklíku, omanu, oddenky pýru a další bylinky. O jedlých plevelech si více přečtěte v článku.
I během podzimu můžete z bylin připravovat spoustu voňavých a zdravých dobrot.
Podzim přináší hojnost, ale taky příležitost uklidit si kolem sebe i v sobě. Je to čas vhodný k přezkoumání zažitých stereotypů. Všimněte si toho, co k vám v tomto čase přichází, a transformujte to, co už není funkční skrze laskavý pohled – dovolte si přijmout myšlenku, že vše se děje správně a ve správný čas. To nás podzim učí. Přijímat koloběh života.
Recepty jsem sepsala do článku Vůně podzimu.
Během chladného zimního času si můžete dopřát nálev z bylinek, které posilují především ledviny a močový systém. A to je v tomto období potřeba.
Bylinkovou směs, kterou si můžete připravit, ošetřuje ledviny, močové cesty, posiluje trávicí systém, pomáhá při nedostatečném trávení, otocích, revmatismu a dně. Užívejte formou nálevu několikrát denně. Lžičku usušené směsi přelijte horkou vodou, nechte vyluhovat 10 minut pod pokličkou a přeceďte.
Návod na přípravu směsi si přečtěte v článku TADY.
Váš růžový diář na rok 2022
Mám velkou radost z každého vašeho e-mailu a zpětné vazby, které mi posíláte. Nejvíc mě samozřejmě těší, že vás diář provází a slouží vám. Děkuji za váš zájem.
V minulých diářích jste si zapisovali do plánovacího ročního a týdenního kalendáře. Na každý měsíc jste si přečetli recepty, inspirace. Diáře měly místo na poznámky.
Diář na rok 2022 je sestaven zase trochu jinak. Věřím, že vás příjemně překvapí a udělá radost vám nebo někomu z vašich blízkých.
Diář na rok 2022 si můžete pořídit na této stránce.
