Cukr našemu tělu neprospívá. Ukážu vám, jak z jarních bylinek vyrobit sirup bez cukru tady.
Babí léto je krásným časem sběru dozrávajících plodů… Vnímám intenzivní vůně, blížící se podzim, rozkvět bylin a nasycení sluncem. Sytíme se my lidé, zvířata i rostliny. Necháváme náš vnitřní systém prostoupit intenzivní silou tepla a světla.
Sběr a zpracování bezinek na konci léta nás občas přiměje poohlédnout se po nějakém receptu, který chceme nově vyzkoušet, proto jsem pro vás napsala tento článek. Ať vám chutná.
O bezu černém jsem před lety napsala článek, ve kterém zmiňuji:
„Dříve se věřilo, že je bezový keř místem, které osidlují dobří duchové a víly. Proto ho lidé vítali v blízkosti svých domovů i chlévů. Dnes se léčivý bez černý nahradil tújemi a dalšími dřevinami, které se zvláště na venkov příliš nehodí… Zkusme se na to, co nám přirozeně roste v okolí, dívat přátelštěji. Bez je nejen krásný, tak ho zpět vezměme na milost a uctěme ho tím, že ho necháme růst u našich domovů.“
Všichni milovníci bylinek si na jaře nenechají ujít sběr voňavých bezových květenství, na podzim zase plodů – bezinek. Bez černý používáme pro jeho četné léčivé účinky: působí močopudně, pomáhá vyplavovat toxiny z těla, očišťuje ledviny a močový systém, je protizánětlivý, zlepšuje činnost cév, pomáhá například při rekonvalescenci, virózách, nachlazení, kašli, revmatismu.
Dají se však sbírat i listy, které mají zevně hojivé účinky na pokožku – při pohmožděninách, bolestech kloubů, ale i nehojících se ranách. Můžete je vyzkoušet i při poštípání hmyzem nebo včelím a vosím bodnutí. Jak tento způsob použít se dozvíte v článku tady.
Níže na fotografii vidíte dva druhy bezů, u kterých je možnost nechtěné záměny. Bez černý (vlevo) a bez chebdí (vpravo). Bez černý je keř a bez chebdí je bylina. O podobnosti různých rostlin a nechtěných záměnách jsem do online kurzu natočila několik videí.
Abychom mohli bezinky užívat, je důležité, aby prošly varem z důvodu obsahu látek, které mohou zasyrova vyvolávat nepříjemné stavy až částečnou otravu – při požití velkého množství syrových bezinek.
Obvykle se bezinky sbírají na výrobu likéru – s kávou. Návod najdete v tomto článku. Už ho několik let nevyrábím. Před lety jsem přestala pít kávu (teď si pochutnávám na pampeliškové), a také mi nevyhovují bylinky v kombinaci s alkoholem (tinktury, likéry), proto jsem si našla jiný způsob, jak bezinky zpracovat.
Jak připravit a užívat pampeliškovou kávu se dočtete tady.
Nasbírané bezinky otrháme ze stopek, vyskládáme na plech a necháme usušit v troubě zhruba při osmdesáti stupních. Vyšší teplota je žádoucí z výše uvedených důvodů.
Bezinky občas v troubě kontrolujeme, můžeme je promíchat a teplotu za nějaký čas trochu snížit. Usušení bezinek bude trvat zhruba dvě až tři hodiny.
Poté nechte bezinky vychladnout a teprve pak uskladněte dokonale usušené bezinky nejlépe ve sklenici se šroubovacím uzávěrem na temném místě.
Usušené bezinky se dají použít na přípravu čaje. Takový čaj skvěle chutná v kombinaci s voňavým kořením – např. badyán, hřebíček, skořice, ale třeba i kardamom. K bezinkám se hodí i šípky, trnky nebo usušená jablíčka. Čaj můžete osladit medem nebo bylinkovým sirupem.
Bezinky povařte spolu s kořením a dalšími usušenými plody cca 15 minut pod pokličkou. Poté nechte odvar vychladnout 10 minut, přeceďte a vychutnejte si lahodnou chuť pozdního léta.
Ostružiny se s bezinkami velmi dobře chuťově doplňují. K tomuto receptu mě inspirovala moje zahrada, když jsem na konci léta sklízela bezinky. Vedle nich totiž rostou ostružiny, které v tu dobu také zrají.
Oba plody jsou plné léčivých látek – obsahují například velké množství vit. C, provitamin A, měď, železo, hořčík nebo antokyany, které působí antioxidačně. Nejlépe těchto látek využijeme zasyrova.
Dopřejte si ostružiny a přidávejte je do ovocných snídaní – smoothie s banánem a dalším ovocem nebo ovocných salátů s hruškami, jablky, listovou zeleninou, aj.
Ostružiny s bezinkami jsou lahodné i ve formě sirupu. Sirup v zimě využijete do ovocných snídaní, zálivky zeleninových salátů, studených nápojů nebo podzimního čaje – čaj s trnkou, šípky, rakytníkem.
Při výrobě není potřeba používat žádnou chemii typu kyselina citronová, aby se sirup nezkazil.
Výrobu zdravých sirupů bez chemie a cukru jsem pro vás zpracovala do uceleného návodu tady.
Láska k přírodě a bylinkám mě stále zve do dalších zákoutí tohoto voňavého světa. Ráda po této nádherné cestě kráčím a sdílím ji s vámi prostřednictvím článků, ale i online kurzů, kde se spolu noříme hlouběji než třeba jen v článcích, které nejsou tak obsáhlé.
Nyní pracuji na online kurzu Jedlé bylinky. Pokud vás zajímá, jak si i z těch nejobyčejnějších bylinek a plodů připravit něco dobrého a zdravého k snědku, zvu vás na cestu.
O připravovaném kurzu se více dozvíte kliknutím sem.