Cukr našemu tělu neprospívá. Ukážu vám, jak z jarních bylinek vyrobit sirup bez cukru tady.

Pampelišková mast

Jaro přináší energii zrození nového. Louky poseté pampeliškami, svěží jarní vzduch a celý bylinkový rok je zase před námi. V tomto článku vám předám svůj dlouholetý recept na moji oblíbenou pampeliškovou mast. Když se na jaře procházíte loukami, kde kvetou pampelišky, hojí vás už jen pohled na tu krásu. Prožijte si krásné kouzlení přírody, zrození jara. 

Pampelišková mast

Možná jste už zkoušeli různé krémy a masti na vyživení vaší pleti, ale když se podíváte na složení, tak si takovou mast doma nevyrobíte. Dost často by to ani nebylo žádoucí. Některé krémy svým složením připomínají spíš chemickou laboratoř. Jiné zase obsahují ingredience, které jsou těžko dostupné. To není případ pampeliškové masti.

Obsahuje jen 3 (nebo 4) ingredience, které pleti prospějí. Kůže je naším největším orgánem. Podílí se na vylučování toxinů a pokud ji soustavně zanášíme nebezpečnými chemickými látkami, nemůže dýchat, ani se účinně zbavovat odpadních látek z těla. Stav naší pokožky také úzce souvisí se stavem jater. V případě, že o svá játra nedostatečně pečujeme, uvidíme to na své pokožce.

Pojďte to změnit a vyrobte si mast, která vaši pleť přirozeně ošetří. Pampelišková mast má zlatou barvu (obsahuje pyl) a má vynikající účinky na popraskanou nebo jinak podrážděnou pokožku.

Zlatá barva mi pokaždé vykouzlí úsměv na rtech a věřím, že u vás bude mít stejný účinek. K tomu ještě pleť krásně vyhladí a působí hojivě.

Sběr květů pampelišky

Mast z pampelišek můžete vyrobit z čerstvých i sušených květů. Na výrobu olejového macerátu je lepší použít sušené květy. Květy si můžete nasušit i do zásoby, ale sbírejte je na počátku kvetení, protože květy dozrávají a potom tzv. zpápěří = jsou znehodnocené a museli byste je vyhodit.

Vlevo na fotografii vidíte květ pampelišky v plném rozkvětu, vpravo je pampeliška na počátku kvetení.

Recept na výrobu pampeliškové masti

  • v čistém prostředí nasbírejte hrst pampeliškových květů
  • ve vodní lázni rozpusťte lžičku včelího vosku
  • k rozpuštěnému vosku přidejte 3-4 lžíce bambuckého másla
  • aby byla mast více vláčná, přidejte ještě olejový macerát z fialek nebo sedmikrásek  (není to nutné)
  • přidejte pampeliškové květy
  • nechte cca 20 minut ohřívat na mírný stupeň, míchejte a potom přeceďte

Pampeliškový olejový macerát

Z pampeliškových květů si můžete vyrobit i olejový macerát. Používám ho také na pleť i celé tělo jako masážní olej. Nebo ho přidávám do pampeliškové masti. Když přidáte lžičku olejového macerátu do zcukernatělého medu, vznikne vám pleťový peeling.

Výroba pampeliškového oleje

  • hrst pampeliškových květů nechte zavadnout dva až tři dny (zajistíte tak, že olej nebude náchylný ke kažení, protože se vypaří určité procento vody, které květ obsahuje)
  • květy zalijte kvalitním rostlinným za studena lisovaným olejem (používám mandlový, slunečnicový nebo meruňkový)
  • nechte macerovat 2-3 týdny za oknem na slunci, potom přeceďte a uchovejte v temnu a chladu (není potřeba uchovat v lednici)

Léčivá síla pampelišky

Pampeliška je známá svými léčivými účinky na podporu činnosti jater, slinivky a močového systému. Dopřejte si občas na procházce pár listů, stonků i květů, nasbírejte si je do salátu a potěšte se pohledem na rozkvetlou louku. Vyzkoušejte z pampelišek třeba také pleťovou vodu nebo posilující jarní nápoj, který pročistí tělo.

Všechny recepty jsou v článku.

Pampeliškový sirup

Na jaře obvykle vyrábíme sirup z pampelišek. Cukr našemu tělu neprospívá, ale mnozí ho při výrobě (nejen) pampeliškového sirupu používají. Podpořte své tělo a nezatěžujte ho látkami, které mu znemožňují zdravě fingovat.

Ukážu vám, jak z pampelišek a dalších jarních bylinek vyrobit sirup bez cukru tady.

Video o pampelišce a pojídání planých rostlin

Další videa o bylinkách najdete kliknutím sem.

Přeji vám krásný jarní čas.

Linda

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady