Cukr našemu tělu neprospívá. Ukážu vám, jak z jarních bylinek vyrobit sirup bez cukru tady.
Jaro přináší energii zrození nového. Louky poseté pampeliškami, svěží jarní vzduch a celý bylinkový rok je zase před námi. V tomto článku vám předám svůj dlouholetý recept na moji oblíbenou pampeliškovou mast. Když se na jaře procházíte loukami, kde kvetou pampelišky, hojí vás už jen pohled na tu krásu. Prožijte si krásné kouzlení přírody, zrození jara.
Možná jste už zkoušeli různé krémy a masti na vyživení vaší pleti, ale když se podíváte na složení, tak si takovou mast doma nevyrobíte. Dost často by to ani nebylo žádoucí. Některé krémy svým složením připomínají spíš chemickou laboratoř. Jiné zase obsahují ingredience, které jsou těžko dostupné. To není případ pampeliškové masti.
Obsahuje jen 3 (nebo 4) ingredience, které pleti prospějí. Kůže je naším největším orgánem. Podílí se na vylučování toxinů a pokud ji soustavně zanášíme nebezpečnými chemickými látkami, nemůže dýchat, ani se účinně zbavovat odpadních látek z těla. Stav naší pokožky také úzce souvisí se stavem jater. V případě, že o svá játra nedostatečně pečujeme, uvidíme to na své pokožce.
Pojďte to změnit a vyrobte si mast, která vaši pleť přirozeně ošetří. Pampelišková mast má zlatou barvu (obsahuje pyl) a má vynikající účinky na popraskanou nebo jinak podrážděnou pokožku.
Zlatá barva mi pokaždé vykouzlí úsměv na rtech a věřím, že u vás bude mít stejný účinek. K tomu ještě pleť krásně vyhladí a působí hojivě.
Mast z pampelišek můžete vyrobit z čerstvých i sušených květů. Na výrobu olejového macerátu je lepší použít sušené květy. Květy si můžete nasušit i do zásoby, ale sbírejte je na počátku kvetení, protože květy dozrávají a potom tzv. zpápěří = jsou znehodnocené a museli byste je vyhodit.
Vlevo na fotografii vidíte květ pampelišky v plném rozkvětu, vpravo je pampeliška na počátku kvetení.
Z pampeliškových květů si můžete vyrobit i olejový macerát. Používám ho také na pleť i celé tělo jako masážní olej. Nebo ho přidávám do pampeliškové masti. Když přidáte lžičku olejového macerátu do zcukernatělého medu, vznikne vám pleťový peeling.
Pampeliška je známá svými léčivými účinky na podporu činnosti jater, slinivky a močového systému. Dopřejte si občas na procházce pár listů, stonků i květů, nasbírejte si je do salátu a potěšte se pohledem na rozkvetlou louku. Vyzkoušejte z pampelišek třeba také pleťovou vodu nebo posilující jarní nápoj, který pročistí tělo.
Všechny recepty jsou v článku.
Na jaře obvykle vyrábíme sirup z pampelišek. Cukr našemu tělu neprospívá, ale mnozí ho při výrobě (nejen) pampeliškového sirupu používají. Podpořte své tělo a nezatěžujte ho látkami, které mu znemožňují zdravě fingovat.
Ukážu vám, jak z pampelišek a dalších jarních bylinek vyrobit sirup bez cukru tady.
Video o pampelišce a pojídání planých rostlin
Další videa o bylinkách najdete kliknutím sem.
Přeji vám krásný jarní čas.