Ochutnejte lahodný a zdravý badyánový sirup. Návod najdete tady.

Jak zpracovat bezinky

Babí léto je krásným časem sběru dozrávajících plodů… Vnímám intenzivní vůně, blížící se podzim, rozkvět bylin a nasycení sluncem. Sytíme se my lidé, zvířata i rostliny. Necháváme náš vnitřní systém prostoupit intenzivní silou  tepla a světla.

Sběr a zpracování bezinek na konci léta nás občas přiměje poohlédnout se po nějakém receptu, který chceme nově vyzkoušet, proto jsem pro vás napsala tento článek. Ať vám chutná.

Bez černý

O bezu černém jsem před lety napsala článek, ve kterém zmiňuji:

„Dříve se věřilo, že je bezový keř místem, které osidlují dobří duchové a víly. Proto ho lidé vítali v blízkosti svých domovů i chlévů. Dnes se léčivý bez černý nahradil tújemi a dalšími dřevinami, které se zvláště na venkov příliš nehodí… Zkusme se na to, co nám přirozeně roste v okolí, dívat přátelštěji. Bez je nejen krásný, tak ho zpět vezměme na milost a uctěme ho tím, že ho necháme růst u našich domovů.“

Všichni milovníci bylinek si na jaře nenechají ujít sběr voňavých bezových květenství, na podzim zase plodů – bezinek. Bez černý používáme pro jeho četné léčivé účinky: působí močopudně, pomáhá vyplavovat toxiny z těla, očišťuje ledviny a močový systém, je protizánětlivý, zlepšuje činnost cév, pomáhá například při rekonvalescenci, virózách, nachlazení, kašli, revmatismu.

Dají se však sbírat i listy, které mají zevně hojivé účinky na pokožku – při pohmožděninách, bolestech kloubů, ale i nehojících se ranách. Můžete je vyzkoušet i při poštípání hmyzem nebo včelím a vosím bodnutí. Jak tento způsob použít se dozvíte v článku tady.

Níže na fotografii vidíte dva druhy bezů, u kterých je možnost nechtěné záměny. Bez černý (vlevo) a bez chebdí (vpravo). Bez černý je keř a bez chebdí je bylina. O podobnosti různých rostlin a nechtěných záměnách jsem do online kurzu natočila několik videí.

Jak zpracovat bezinky

Je důležité, aby bezinky prošly varem z důvodu obsahu látek, které mohou zasyrova vyvolávat nepříjemné stavy až částečnou otravu – při požití velkého množství syrových bezinek.

Obvykle se bezinky sbírají na výrobu likéru. Návod najdete v tomto článku. Sama už ho několik let nevyrábím. Přestala jsem přestala pít kávu (teď si pochutnávám na pampeliškové) a také mi nevyhovují bylinky v kombinaci s alkoholem (tinktury, likéry), proto jsem si našla jiný způsob, jak bezinky zpracovat.

Sušené bezinky

Bezinky se dají usušit a použít na přípravu čaje. Takový čaj dobře chutná v kombinaci s voňavým kořením – např. badyán, hřebíček, skořice, ale třeba i kardamom. K bezinkám se hodí i šípky, trnky nebo usušená jablíčka. Čaj můžete osladit medem nebo bylinkovým sirupem (s medem).

Nasbírané bezinky otrháme ze stopek, vyskládáme na plech a necháme usušit v troubě zhruba při osmdesáti stupních. Vyšší teplota je žádoucí z výše uvedených důvodů. Bezinky občas v troubě kontrolujeme, můžeme je promíchat a teplotu za nějaký čas trochu snížit. Usušení bezinek bude trvat zhruba dvě až tři hodiny. Poté nechte bezinky vychladnout a teprve pak uskladněte dokonale usušené bezinky nejlépe ve sklenici se šroubovacím uzávěrem na temném místě.

Bezinkový sirup s medem a ostružinami

Tento sirup je mým oblíbeným receptem. Ostružiny se s bezinkami velmi dobře chuťově doplňují. K tomuto receptu mě inspirovala moje zahrada, když jsem na konci léta sklízela bezinky. Vedle nich mi totiž rostou ostružiny, které v tu dobu také zrají.

K výrobě budete potřebovat:

  • bezinky (ostružiny, pokud je máte a chcete je použít, ale je to možné i bez nich): množství zhruba půl kg
  • med: množství zhruba 1-1,5 kg
  • koření: skořice, hřebíček, badyán,… (nebo takové, které máte rádi): zhruba jedna polévková lžíce, ale můžete přidat i méně

Čerstvé bobule otrhejte, operte, vložte do hrnce, zalijte vodou a přidejte koření. Nechte vařit asi půl hodiny. Občas zamíchejte a pokud je to třeba přidejte trochu vody, aby vznikla konzistentní hmota. Když jsou bobule uvařené, propasírujte je a pak přidejte med (můžete je i rozmixovat). Dobře ho rozmíchejte, aby se propojil s bezinkami a ostružinami, ale sirup už nevařte, jen mírně ohřejte. Po promíchání sirup přeceďte do připravených vymytých lahviček a uzavřete.

Do sirupu není potřeba přidávat žádnou chemii typu kyselina citronová, apod., aby se sirup nezkazil. Lahvičky, kam budete sirup nalévat, můžete předtím sterilizovat v troubě. Sirup uchovávám v kuchyni na poličce, kam na něj nesvítí slunce, není třeba ho dávat do lednice. Otevřený sirup už do lednice dávám, ale brzy ho spotřebuji. Také proto používám menší lahvičky.

Recept můžete vidět kliknutím sem.

Jedlé bylinky a plody

Láska k přírodě a bylinkám mě stále zve do dalších zákoutí tohoto voňavého světa. Ráda po této nádherné cestě kráčím a sdílím ji s vámi prostřednictvím článků, ale i online kurzů, kde se spolu noříme hlouběji než třeba jen v článcích, které nejsou tak obsáhlé.

Nyní pracuji na online kurzu Jedlé bylinky. Pokud vás zajímá, jak si i z těch nejobyčejnějších bylinek a plodů připravit něco dobrého a zdravého k snědku, zvu vás na cestu.

O připravovaném kurzu se více dozvíte kliknutím sem.

Linda

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady