Víte, jak vyrobit opravdu zdravý sirup z bylinek? Pořiďte si návod > tady.

Levandulové sušenky

Levandule dokáže v teplých letních dnech provonět celou naši zahradu. Její příjemná vůně přiláká užitečné opylovače a my se z její krásy můžeme těšit i po sklizni. Květy levandule se dají také jíst. Ochutnejte vynikající chutné sušenky s vůní levandule.

Poselství bylinek

Pozorovat včelky a čmeláky, jak se zcela přirozeně ocitají v přítomném okamžiku, když se věnují opylování květin, nás může inspirovat. Stačí se nadechnout té vůně a jen být – tohle je takové prosté umění života; nemusíme k tomu ovládat žádnou techniku na „zdokonalení“ čehokoli.

Umět být v přítomnosti je odrazem našeho vnitřního dění.

Umět být v přítomnosti je odrazem našeho vnitřního dění. A to nám mohou zrcadlit i bylinky. Třeba levandule nám předává umění poklidu na duši, ztišení a zjemnění. Nemusí vonět těm, kteří žijí v poklusu nebo je pro ně obtížné se zastavit. Někdy ji však tito lidé vyhledávají, protože vnímají léčivou sílu, kterou jim vůně levandule může přinést.

Každá bylinka má pro nás své specifické poselství. Můžeme se ho naučit číst, pokud o to stojíme a umíme naslouchat jemnému vyzařování rostlin.

Více si o levanduli a jejích léčivých účincích přečtěte v článku na mém druhém webu kliknutím SEM.

Levandulové sušenky

Tyhle zdravé sušenky jsem si oblíbila. Neobsahují totiž žádné problematické suroviny jako jsou třeba mouka s obsahem lepku, mléko, vejce, máslo – všechny zmíněné potraviny není vhodné konzumovat zvláště tehdy, máte-li nějaké zdravotní potíže. Jestli vás zajímá, jak budou takové zdravé sušenky chutnat, pojďte si je připravit.

Recept na levandulové sušenky

Chutné sušenky připravíte z několika málo surovin: mandlová mouka, jedlá soda, bramborový škrob, kokosový olej, med, květy levandule.

Přesněji budete potřebovat: 1 hrnek mandlové mouky (tu si můžete i sami vyrobit z blanšírovaných, oloupaných, usušených a následně rozmixovaných mandlí), 1/2 lžičky jedlé sody, 1/4 hrnku bramborového nebo tapiokového škrobu, 1/4 hrnku medu, 1/2 hrnku kokosového oleje, malá hrst usušených květů levandule (množství případně podle chuti).

  • Všechny suroviny smíchejte dohromady a vytvořte těsto,
  • v rukách vytvarujte menší placičky, které poskládejte na pečící papír a dejte péct do předem vyhřáté trouby,
  • zhruba po 7 minutách sušenky otočte a nechte péct z druhé strany,
  • po vychladnutí si můžete vychutnat sušenky s vůní levandule.

Zdravé recepty z bylinek

Pečení levandulových sušenek provoní celý váš dům. Když je budete péct kdykoli v roce, můžete si připomenout horké letní dny a zahradu plnou vůní bylinek. A jak už jsem zmínila, nezatíží vaše tělo potravinami, které mohou negativně ovlivňovat nejen trávicí systém.

Další zdravé recepty s jedlými bylinkami můžete získat tady.

Z květů levandule si ráda připravuji levandulový peeling. Jak na to, se dočtete v tomto článku.

Linda

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady