Levandulové sušenky

Levandule dokáže v teplých letních dnech provonět celou naši zahradu. Její příjemná vůně přiláká užitečné opylovače a my se z její krásy můžeme těšit i po sklizni. Květy levandule se dají také jíst. Ochutnejte vynikající chutné sušenky s vůní levandule.

Poselství bylinek

Pozorovat včelky a čmeláky, jak se zcela přirozeně ocitají v přítomném okamžiku, když se věnují opylování květin, nás může inspirovat. Stačí se nadechnout té vůně a jen být – tohle je takové prosté umění života; nemusíme k tomu ovládat žádnou techniku na „zdokonalení“ čehokoli.

Umět být v přítomnosti je odrazem našeho vnitřního dění.

Umět být v přítomnosti je odrazem našeho vnitřního dění. A to nám mohou zrcadlit i bylinky. Třeba levandule nám předává umění poklidu na duši, ztišení a zjemnění. Nemusí vonět těm, kteří žijí v poklusu nebo nenachází ochotu zastavit se a zatím nevědí, jak vnímat prostou krásu života.

Každá bylinka má pro nás své specifické poselství. Můžeme se ho naučit číst, pokud o to stojíme a umíme naslouchat jemnému vyzařování rostlin.

Více si o levanduli a jejích léčivých účincích přečtěte v článku na mém druhém webu kliknutím SEM.

Levandulové sušenky

Tyhle zdravé sušenky jsem si oblíbila. Neobsahují totiž žádné problematické suroviny jako jsou třeba mouka s obsahem lepku, mléko, vejce, máslo – všechny zmíněné potraviny není vhodné konzumovat zvláště tehdy, máte-li nějaké zdravotní potíže. Jestli vás zajímá, jak budou takové zdravé sušenky chutnat, pojďte si je připravit.

Recept na levandulové sušenky

Chutné sušenky připravíte z několika málo surovin: mandlová mouka, jedlá soda, bramborový škrob, kokosový olej, med, květy levandule.

Přesněji budete potřebovat: 1 hrnek mandlové mouky (tu si můžete i sami vyrobit z blanšírovaných, oloupaných, usušených a následně rozmixovaných mandlí), 1/2 lžičky jedlé sody, 1/4 hrnku bramborového nebo tapiokového škrobu, 1/4 hrnku medu, 1/2 hrnku kokosového oleje, malá hrst usušených květů levandule (množství případně podle chuti).

  • Všechny suroviny smíchejte dohromady a vytvořte těsto,
  • v rukách vytvarujte menší placičky, které poskládejte na pečící papír a dejte péct do předem vyhřáté trouby,
  • zhruba po 7 minutách sušenky otočte a nechte péct z druhé strany,
  • po vychladnutí si můžete vychutnat sušenky s vůní levandule.

Zdravé recepty z bylinek

Pečení levandulových sušenek provoní celý váš dům. Když je budete péct kdykoli v roce, můžete si připomenout horké letní dny a zahradu plnou vůní bylinek. A jak už jsem zmínila, nezatíží vaše tělo potravinami, které mohou negativně ovlivňovat nejen trávicí systém.

Další zdravé recepty s jedlými bylinkami můžete získat tady.

Z květů levandule si ráda připravuji levandulový peeling. Jak na to, se dočtete v tomto článku.

Linda

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář. Napsala jsem Můj bylinkový diář (2019 až 2022).

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady