Víte, jak poznat přesličku rolní? Podívejte se na video >>> klikněte sem.
Levandule dokáže v teplých letních dnech provonět celou naši zahradu. Její příjemná vůně přiláká užitečné opylovače a my se z její krásy můžeme těšit i po sklizni. Květy levandule se dají také jíst. Ochutnejte vynikající chutné sušenky s vůní levandule.
Pozorovat včelky a čmeláky, jak se zcela přirozeně ocitají v přítomném okamžiku, když se věnují opylování květin, nás může inspirovat. Stačí se nadechnout té vůně a jen být – tohle je takové prosté umění života; nemusíme k tomu ovládat žádnou techniku na „zdokonalení“ čehokoli.
Umět být v přítomnosti je odrazem našeho vnitřního dění.
Umět být v přítomnosti je odrazem našeho vnitřního dění. A to nám mohou zrcadlit i bylinky. Třeba levandule nám předává umění poklidu na duši, ztišení a zjemnění. Nemusí vonět těm, kteří žijí v poklusu nebo nenachází ochotu zastavit se a zatím nevědí, jak vnímat prostou krásu života.
Každá bylinka má pro nás své specifické poselství. Můžeme se ho naučit číst, pokud o to stojíme a umíme naslouchat jemnému vyzařování rostlin.
Více si o levanduli a jejích léčivých účincích přečtěte v článku na mém druhém webu kliknutím SEM.
Tyhle zdravé sušenky jsem si oblíbila. Neobsahují totiž žádné problematické suroviny jako jsou třeba mouka s obsahem lepku, mléko, vejce, máslo – všechny zmíněné potraviny není vhodné konzumovat zvláště tehdy, máte-li nějaké zdravotní potíže. Jestli vás zajímá, jak budou takové zdravé sušenky chutnat, pojďte si je připravit.
Chutné sušenky připravíte z několika málo surovin: mandlová mouka, jedlá soda, bramborový škrob, kokosový olej, med, květy levandule.
Přesněji budete potřebovat: 1 hrnek mandlové mouky (tu si můžete i sami vyrobit z blanšírovaných, oloupaných, usušených a následně rozmixovaných mandlí), 1/2 lžičky jedlé sody, 1/4 hrnku bramborového nebo tapiokového škrobu, 1/4 hrnku medu, 1/2 hrnku kokosového oleje, malá hrst usušených květů levandule (množství případně podle chuti).
Pečení levandulových sušenek provoní celý váš dům. Když je budete péct kdykoli v roce, můžete si připomenout horké letní dny a zahradu plnou vůní bylinek. A jak už jsem zmínila, nezatíží vaše tělo potravinami, které mohou negativně ovlivňovat nejen trávicí systém.
Další zdravé recepty s jedlými bylinkami můžete získat tady.
Z květů levandule si ráda připravuji levandulový peeling. Jak na to, se dočtete v tomto článku.