Probuďte se do jara plní energie. Klikněte sem.

Pampelišková káva

Podzim je období, kdy sklízíme jablka, hrušky, arónie, švestky. Chodíme sbírat houby, kaštany, vyrábíme jablečný ocet, masti, mícháme směsi z bylin na zimu. V tuto dobu se pídíme i po kořenech rostlin. Sbíráme je na přípravu odvaru, mastí, sirupů, některé můžeme i jíst. Na jaře se opět vydáváme do přírody a svých zahrad, a čekáme, kdy se objeví zelené lístečky prvních jarních bylinek. Z kořenů si dopřejeme léčivý odvar nebo lahodnou nepravou kávu.

Pampeliška lékařská

O této krásné plané bylině je známé, že významně přispívá k podpoře očisty těla. Nadzemní část rostliny, ale i kořeny působí močopudně, mají protizánětlivé účinky, zlepšují činnost jater, ledvin a močového systému. Podporují hojení tkání, působí jako přírodní antioxidant.

Obsahují mnoho minerálních látek, které posilují vazivo a kosti. Inulin, který obsahují, dokáže pomoci i při zhoršeném zažívání a hospodaření s krevním cukrem. Užívání pampelišky (kořenů i listů) zaznamenáme také na zlepšení stavu naší pokožky a vlasů.

Pampeliška je sama o sobě lahodná bylina. Listy můžeme přidávat do jarních salátů, pomazánek. Ale i kořeny mají příjemnou chuť – také je přidávám do salátů společně s jarními listy.

Při užívání jakékoli byliny vnímejte své nastavení a spojujte se s energií bylin skrze svou intuici. Jedině tehdy budete opravdu vědět, zda je pro vás konkrétní bylina vhodná, v jakém množství a dávkování.

Sběr kořenů pampelišky

Pokud máme zahradu, kterou moudře necháváme zarůst četnými planými bylinami, máme pod zemí nemalý poklad. Když zahradu navíc často nesekáme, víme, kde tyto poklady najít. Nadzemní část rostlin se na podzim zatahuje do země, listy odumírají a síla celé rostliny se stahuje zpět do kořenů.

Na sběr kořenů je ideální vypravit se tehdy, když Luna na nebi ubývá – větší aktivita je v kořenech. Pokud je tomu naopak – Luna dorůstá – energie směřuje vzhůru do nadzemní části rostlin. Pak je vhodný sběr natě, listů, květů (na jaře, v létě).

Kořeny pampelišky sbíráme v čistých lokalitách na jaře před rozkvětem a na podzim po odkvětu. Sbíráme alespoň rok staré rostliny. Ty poznáme tak, že mají hustější a mohutnější listy a také kořeny těchto rostlin jsou silnější. Tenké kořeny jsou teprve z letošního roku a jsou velmi malé.

Část kořenů ze sběru můžeme nasušit a užívat jako léčivý odvar (více najdete v článku), a z části připravíme pampeliškovou kávu.

Zpracování kořenů pampelišky na kávu

Pampeliškové kořeny je dobré zpracovat ještě týž den, kdy jsme je sbírali. Po příchodů domů je umyjeme od zeminy. Pak nakrájíme na menší kousky a necháme usušit v sušičce, troubě nebo v blízkosti topení. Jakmile jsou dobře usušené (dají se lehce rozlomit), upražíme je.

Dobře rozložené kořeny dáme na plech do trouby a pražíme je při teplotě kolem 180°C zhruba 15 minut. Mezitím kořeny kontrolujeme, aby nedošlo k připálení, a občas promícháme. Poté upražené kořeny necháme vychladnout. Upražené kořeny přesypeme do dózy nebo zavařovačky, uzavřeme a uchováme v temnu.

Do hotového jemně upraženého prášku z kořenů pampelišky ráda přidávám voňavé koření. Někdy skořici, vanilku nebo kardamom. Jestli vás tato chuť láká, vřele vám to doporučuji vyzkoušet. Pak už nebudete chtít pít jinou kávu.

Pampelišková káva

Pokud si chceme pochutnat na pampeliškové kávě, umeleme upražené kořeny v mlýnku nebo je rozmixujeme v mixéru na prášek. Kávu pak připravíme obvyklým způsobem: lžičku prášku (nebo více – podle velikosti hrnku) zalijeme horkou vodou.

Pampelišková káva má velmi příjemnou chuť. Možná je trochu podobná čekankové kávě, která je běžně k dostání pod označením Karo.

Do pampeliškové kávy můžeme přidat třeba rostlinné mandlové mléko nebo med, ale je lahodná i bez mléka či medu.

Proč pít pampeliškovou kávu

Pampelišková káva prospívá našemu tělu. Pampeliška je cenná bylina, která pomáhá činnosti jater, působí antioxidačně a má protizánětlivé účinky. Je vhodná i při potížích se žlučníkem, střevy a nedostatečným trávením. Současně nemá škodlivé účinky pravé kávy, protože neobsahuje kofein.

Stejně neblaze působí i další nápoje, které kofein obsahují: kakao a matcha čaj. Kofein působí neurotoxicky a přispívá například k vypadávání vlasů, předčasnému stárnutí, tvorbě vrásek, vyčerpání nadledvinek a ztěžuje práci ledvin. Ale často může mít na svědomí i psychickou nepohodu. Zkuste na to myslet, až si budete chtít kvůli únavě vypít další šálek pravé kávy, kakaa nebo čaje.

Když vyčerpáváme své nadledvinky, začnou nám vypadávat vlasy nebo trpíme jinými symptomy, je čas se začít chovat ke svému tělu laskavě a vyživovat ho tím, co mu prospívá.

Přírodní dary země

Jak vidíte, pampeliškovou kávu si můžete snadno doma sami připravit. Vypravte se na kořeny pampelišky a ochutnejte ji. Uvítejte jedlé bylinky na své zahradě a nechte pampelišky růst, jak jim bude libo. Sama mám takovou krásnou stále plodící zahradu plnou darů přírody – plevelů i rostlin, které pěstuji.

Až si budete v poklidu vychutnávat lahodnou pampeliškovou kávu, kterou jste si sami připravili, možná ucítíte, jak je vaše srdce plné vděčnosti a poděkujete za vše, čím vás příroda obdarovává.

Podívejte se na video o pampeliškové kávě a kořenech bylin

Užívejte kořeny bylin na podporu svého zdraví

Kořeny bylin se používají tisíce let na podporu zdravého fungování těla. Pravidelným užíváním kořenů pampelišek, lopuchu, kopřivy a dalších posilujeme třeba imunitní systém a krvetvorbu. Následně pocítíme příval energie a náš tělní systém se stane více vitální a odolný.

Chcete-li se vydat touto cestou a poznat další souvislosti při užívání kořenů bylin, budu ráda vaší průvodkyní.

Linda

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady