Podzim je období, kdy sklízíme jablka, hrušky, arónie, švestky. Chodíme sbírat houby, kaštany, vyrábíme tinktury, jablečný ocet, likéry, masti, mícháme směsi z bylin na zimu. V tuto dobu se pídíme i po kořenech rostlin, které jsou také velmi léčivé. Kořeny sbíráme na přípravu odvaru, tinktur, mastí, některé můžeme i jíst.
O této krásné plané bylině je známé, že významně přispívá k podpoře očisty těla. Nadzemní část rostliny, ale i kořeny působí močopudně, mají protizánětlivé účinky, zlepšují činnost jater, ledvin a močového systému. Podporují hojení tkání, působí jako přírodní antioxidant.
Obsahují mnoho minerálních látek, které posilují vazivo a kosti. Inulin, který obsahují, dokáže pomoci i při zhoršeném zažívání a hospodaření s krevním cukrem. Užívání pampelišky (kořenů i listů) zaznamenáme také na zlepšení stavu naší pokožky a vlasů.
Pampeliška je sama o sobě lahodná bylina. Listy můžeme přidávat do jarních salátů, pomazánek. Ale i kořeny mají příjemnou chuť – také je přidávám do salátů společně s jarními listy.
Při užívání jakékoli byliny vnímejte své nastavení a spojujte se s energií bylin skrze svou intuici. Jedině tehdy budete opravdu vědět, zda je pro vás konkrétní bylina vhodná, v jakém množství a dávkování.
Pokud máme zahradu, kterou moudře necháváme zarůst četnými planými bylinami, máme v tuto dobu pod zemí nemalý poklad. Když zahradu navíc často nesekáme, víme, kde tyto poklady najít. Nadzemní část rostlin se na podzim zatahuje do země, listy odumírají a síla celé rostliny se stahuje zpět do kořenů.
Na sběr kořenů je ideální vypravit se tehdy, když Luna na nebi ubývá – větší aktivita je v kořenech. Pokud je tomu naopak – Luna dorůstá – energie směřuje vzhůru do nadzemní části rostlin. Pak je vhodný sběr natě, listů, květů (na jaře, v létě).
Kořeny pampelišky sbíráme v čistých lokalitách na jaře před rozkvětem a na podzim po odkvětu. Sbíráme alespoň rok staré rostliny. Ty poznáme tak, že mají hustější a mohutnější listy a také kořeny těchto rostlin jsou silnější. Tenké kořeny jsou teprve z letošního roku a jsou velmi malé.
Část kořenů ze sběru můžeme nasušit a užívat jako léčivý odvar (více najdete v článku tady), a z části připravíme pampeliškovou kávu.
V novém bylinkovém diáři na rok 2021 najdete mj. dny vhodné pro sběr kořenů a bylin (nadzemní části). O novém diáři se dočtete kliknutím sem.
Pampeliškové kořeny je dobré zpracovat ještě týž den, kdy jsme je sbírali. Po příchodů domů je umyjeme od zeminy. Pak nakrájíme na menší kousky a necháme usušit v sušičce, troubě nebo v blízkosti topení. Jakmile jsou dobře usušené (dají se lehce rozlomit), upražíme je.
Dobře rozložené kořeny dáme na plech do trouby a pražíme je při teplotě kolem 150°C zhruba jednu hodinu. Mezitím kořeny kontrolujeme, aby nedošlo k připálení. Poté upražené kořeny necháme vychladnout. Upražené kořeny přesypeme do dózy nebo zavařovačky, uzavřeme a uchováme v temnu.
Pokud si chceme pochutnat na pampeliškové kávě, umeleme upražené kořeny v mlýnku nebo je rozmixujeme v mixéru na prášek. Kávu pak připravíme obvyklým způsobem: lžičku prášku (nebo více – podle velikosti hrnku) zalijeme horkou vodou.
Pampelišková káva má velmi příjemnou sladko hořkou chuť. Možná je trochu podobná čekankové kávě, která je běžně dostání v obchodech pod označením melta.
Do pampeliškové kávy můžeme přidat i mléko (třeba rostlinné mandlové) nebo trochu medu, ale je lahodná i bez mléka či medu.
Jak vidíte, pampeliškovou kávu si snadno můžete doma sami připravit. Vypravte se na kořeny pampelišky a ochutnejte ji. Možná se pak začnete i jinak dívat na tzv. plevel na své zahradě a necháte pampelišky růst, jak jim bude libo. Sama mám takovou krásnou stále plodící zahradu plnou darů přírody – plevelů i rostlin, které pěstuji.
Až budete v poklidu sedět v teplém pokoji se zapálenými svíčkami, nasávat vůni kadidla či myrhy, za okny se bude na zem tiše snášet sníh a vy budete popíjet lahodnou pampeliškovou kávu z kořenů. Tehdy třeba bude vaše srdce plné vděčnosti a poděkujete za vše, čím vás letos příroda podarovala.