Pořiďte si Můj bylinkový diář 2021. K objednávce >>> tudy.

Pampelišková káva

Podzim je období, kdy sklízíme jablka, hrušky, arónie, švestky. Chodíme sbírat houby, kaštany, vyrábíme tinktury, jablečný ocet, likéry, masti, mícháme směsi z bylin na zimu. V tuto dobu se pídíme i po kořenech rostlin, které jsou také velmi léčivé. Kořeny sbíráme na přípravu odvaru, tinktur, mastí, některé můžeme i jíst.

Pampeliška lékařská

O této krásné plané bylině je známé, že významně přispívá k podpoře očisty těla. Nadzemní část rostliny, ale i kořeny působí močopudně, mají protizánětlivé účinky, zlepšují činnost jater, ledvin a močového systému. Podporují hojení tkání, působí jako přírodní antioxidant.

Obsahují mnoho minerálních látek, které posilují vazivo a kosti. Inulin, který obsahují, dokáže pomoci i při zhoršeném zažívání a hospodaření s krevním cukrem. Užívání pampelišky (kořenů i listů) zaznamenáme také na zlepšení stavu naší pokožky a vlasů.

Pampeliška je sama o sobě lahodná bylina. Listy můžeme přidávat do jarních salátů, pomazánek. Ale i kořeny mají příjemnou chuť – také je přidávám do salátů společně s jarními listy.

Při užívání jakékoli byliny vnímejte své nastavení a spojujte se s energií bylin skrze svou intuici. Jedině tehdy budete opravdu vědět, zda je pro vás konkrétní bylina vhodná, v jakém množství a dávkování.

Sběr kořenů pampelišky

Pokud máme zahradu, kterou moudře necháváme zarůst četnými planými bylinami, máme v tuto dobu pod zemí nemalý poklad. Když zahradu navíc často nesekáme, víme, kde tyto poklady najít. Nadzemní část rostlin se na podzim zatahuje do země, listy odumírají a síla celé rostliny se stahuje zpět do kořenů.

Na sběr kořenů je ideální vypravit se tehdy, když Luna na nebi ubývá – větší aktivita je v kořenech. Pokud je tomu naopak – Luna dorůstá – energie směřuje vzhůru do nadzemní části rostlin. Pak je vhodný sběr natě, listů, květů (na jaře, v létě).

Kořeny pampelišky sbíráme v čistých lokalitách na jaře před rozkvětem a na podzim po odkvětu. Sbíráme alespoň rok staré rostliny. Ty poznáme tak, že mají hustější a mohutnější listy a také kořeny těchto rostlin jsou silnější. Tenké kořeny jsou teprve z letošního roku a jsou velmi malé.

Část kořenů ze sběru můžeme nasušit a užívat jako léčivý odvar (více najdete v článku tady), a z části připravíme pampeliškovou kávu.

V novém bylinkovém diáři na rok 2021 najdete mj. dny vhodné pro sběr kořenů a bylin (nadzemní části). O novém diáři se dočtete kliknutím sem.

Zpracování kořenů pampelišky

Pampeliškové kořeny je dobré zpracovat ještě týž den, kdy jsme je sbírali. Po příchodů domů je umyjeme od zeminy. Pak nakrájíme na menší kousky a necháme usušit v sušičce, troubě nebo v blízkosti topení. Jakmile jsou dobře usušené (dají se lehce rozlomit), upražíme je.

Dobře rozložené kořeny dáme na plech do trouby a pražíme je při teplotě kolem 150°C zhruba jednu hodinu. Mezitím kořeny kontrolujeme, aby nedošlo k připálení. Poté upražené kořeny necháme vychladnout. Upražené kořeny přesypeme do dózy nebo zavařovačky, uzavřeme a uchováme v temnu.

Pampelišková káva

Pokud si chceme pochutnat na pampeliškové kávě, umeleme upražené kořeny v mlýnku nebo je rozmixujeme v mixéru na prášek. Kávu pak připravíme obvyklým způsobem: lžičku prášku (nebo více – podle velikosti hrnku) zalijeme horkou vodou.

Pampelišková káva má velmi příjemnou sladko hořkou chuť. Možná je trochu podobná čekankové kávě, která je běžně dostání v obchodech pod označením melta.

Do pampeliškové kávy můžeme přidat i mléko (třeba rostlinné mandlové) nebo trochu medu, ale je lahodná i bez mléka či medu.

Přírodní dary země

Jak vidíte, pampeliškovou kávu si snadno můžete doma sami připravit. Vypravte se na kořeny pampelišky a ochutnejte ji. Možná se pak začnete i jinak dívat na tzv. plevel na své zahradě a necháte pampelišky růst, jak jim bude libo. Sama mám takovou krásnou stále plodící zahradu plnou darů přírody – plevelů i rostlin, které pěstuji.

Až budete v poklidu sedět v teplém pokoji se zapálenými svíčkami, nasávat vůni kadidla či myrhy, za okny se bude na zem tiše snášet sníh a vy budete popíjet lahodnou pampeliškovou kávu z kořenů. Tehdy třeba bude vaše srdce plné vděčnosti a poděkujete za vše, čím vás letos příroda podarovala.

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti. Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booků 10 bylin k očistě vašeho těla a Bylinkového kalendáře. Více o mně najdete tady>>

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online programech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že programy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Učím vás vyrábět své bylinkové poklady - masti, tinktury, likéry, sirupy, octy, bylinné směsi a mnoho dalšího v online programu Vůně bylin. Inspirace, rituály, meditace a návody na výrobu bylinkových dobrot najdete v celoročním online kurzu Zahrada mysli. Hojivou sílu bylin a meditací poznáte v programu Zdravá žena, kterým vás budu krok za krokem provázet. Jak mít krásnou pleť, zdravé vlasy, žít bez vleklé únavy se naučíte v programu Očista těla kořeny.>>

Inspiruji druhé, aby skrze vztah k přírodě objevili vztah k sobě.

Komentáře