Víte, jak vyrobit opravdu zdravý sirup z bylinek? Pořiďte si návod > tady.
Jakmile na konci léta začnou červenat šípky, podzim se blíží. Dny se začínají zkracovat, ranní mlhy zahalí krajinu do tajemného hávu, ze kterého se později vyloupnou teplé sluneční paprsky a příroda se začne připravovat na další etapu přirozeného koloběhu. My lidé máme příležitost ponořit se společně s přírodou do moudrého přijetí energie odevzdání a hojnosti, kterou podzim přináší.
Projděte se podzimní krajinou a nechte na sebe toto poselství působit. Nejspíš ve svém nitru objevíte impuls něčeho velmi cenného pro váš život. Laskavou odvahu a schopnost přijetí změn. Poděkujte si, že jste si našli čas a dopřáli si toto tiché spočinutí u sebe – tam, kde jste doma.
Šípky podporují naši obranyschopnost, působí protizánětlivě, močopudně. Obsahují především vitamin C, dále provitamin A, vitaminy skupiny B a minerální látky. Celý tento komplex pomáhá našemu tělu posilovat vazivové a kloubní tkáně. Šípky se užívají při virových onemocněních, vyčerpání organismu, nachlazení, rekonvalescenci.
Po prvních mrazících šípky změknou (vidíte na fotce níže). Ty můžete jíst přímo u keříku. Ze změklých šípků vymáčknete mezi prsty měkkou dužninu přímo do pusy. Mají výbornou šípkovou chuť.
Až se budete toulat podzimní krajinou, nejspíš narazíte na krásné keře šípkových růží s dozrávajícími nebo již zralými šípky. Šípky sbírejte za suchého počasí plně vyzrálé a červené – ty sbíráme na usušení a přípravu čaje, sirupu, marmelády, naložení do medu nebo přípravu šípkové omáčky či polévky.
Sušte je v tenké vrstvě na sušáku nebo v elektrické sušičce – tam ale nepřekračujte teplotu 40°C, aby vyšší teplota nezničila vitamin C. Dokonalé usušení trvá poměrně dlouho, proto je dobré šípky nejprve mírně podrtit nebo jinak rozrušit pevnou slupku.
Usušené šípky uchovejte nejlépe ve skleněné zavařovačce bez přístupu světla a spotřebujte je ideálně do jednoho roku od sběru.
Ve videu se zmiňuji o tom, že šípky sbíráme hlavně pro obsah vitaminu C – ten se ale dlouhým varem ničí, proto doporučuji šípky nevařit (pokud sledujete přísun vitaminu C). Šípky nemusíte vařit, když je naložíte do medu. Je to sice titěrná a zdlouhavá záležitost, ale můžete ji pojmout jako příjemnou meditaci, ztišení…
Nasbírané šípky rozkrojte a vyjměte jadérka – ta se ráda zapichují do pokožky a mohou vyvolat svědění nebo podráždění. Potom šípky zbavené jadérek opláchněte pod vodou a nechte usušit na utěrce. Můžete je také pokrájet nebo rozmixovat. Pak je zalijte medem.
V medu je nechte macerovat několik týdnů a obsah promíchávejte. Už po pár dnech ucítíte příjemnou šípkovou vůni i chuť. Během podzimu a zimy užívejte šípky s medem po lžičkách nebo přidejte do čaje na posílení organismu.
Další možností jak šípky zpracovat, je sirup. Je nejen velmi lahodný, ale také vhodný na posílení imunity v podzimním a zimním období. Sirup můžete přidávat do ovocných snídaní, salátových zálivek, na zákusky, dochutit s ním bylinkový čaj nebo ho užívat po lžičkách.
Jak vyrobit šípkový sirup se dozvíte v návodu. Klikněte sem.
Asi nejznámější způsob jak šípky užívat, je šípkový čaj. Čaj připravte nejlépe z usušených šípků – chuť pak bude intenzivně šípková, barva výrazná a vůně krásně šípková.
Šípky zalijte studenou vodou a nechte studený macerát přes noc vyluhovat. Druhý den vodu se šípky přiveďte k varu a odstavte. Nechte vyluhovat ještě 10 minut, potom přeceďte. Tímto způsobem přípravy získáte lahodný nápoj.
Pokud máte chuť na čaj ještě dnes – šípky podrťte a přelijte horkou vodou. Nechte vyluhovat 15-20 minut, potom nálev přeceďte přes filtrační papír, protože jinak byste měli potíže s chloupky, které jsou na semínkách. Po důkladném přecezení je nápoj připraven. I tento způsob přípravy dá vyniknout lahodné chuti šípků.
Kliknutím sem nebo na odkaz níže si pusťte video o šípku:
Užijte si krásný barevný podzim plný hojnosti plodů zahrady i přírody. Můžete je zpracovávat bez chemie, bílého a třtinového cukru, octa, soli a chemické konzervace. Pusťte se do toho ještě teď.