Podzimní sběr šípků

 

Jakmile na konci léta začnou červenat šípky, podzim se blíží. Dny se začínají zkracovat, ranní mlhy zahalí krajinu do tajemného hávu, ze kterého se později vyloupnou teplé sluneční paprsky a příroda se začne připravovat na další etapu přirozeného koloběhu. My lidé máme příležitost ponořit se společně s přírodou do moudrého přijetí energie odevzdání a hojnosti, kterou podzim přináší.

Projděte se podzimní krajinou a nechte na sebe toto poselství působit. Nejspíš ve svém nitru objevíte impuls něčeho velmi cenného pro váš život. Laskavou odvahu a schopnost přijetí změn. Poděkujte si, že jste si našli čas a dopřáli si toto tiché spočinutí u sebe – tam, kde jste doma.

Jak šípky mohou pomoci

Šípky podporují naši obranyschopnost, působí protizánětlivě, močopudně. Obsahují především vitamin C, dále provitamin A, vitaminy skupiny B a minerální látky. Celý tento komplex pomáhá našemu tělu posilovat vazivové a kloubní tkáně. Šípky se užívají při virových onemocněních, vyčerpání organismu, nachlazení, rekonvalescenci.

Po prvních mrazících šípky změknou (vidíte na fotce níže). Ty můžete jíst přímo u keříku. Ze změklých šípků vymáčknete mezi prsty měkkou dužninu přímo do pusy. Mají výbornou šípkovou chuť. 

Sběr a sušení šípků

Až se budete toulat podzimní krajinou, nejspíš narazíte na krásné keře šípkových růží s dozrávajícími nebo již zralými šípky. Šípky sbírejte za suchého počasí plně vyzrálé a červené – ty sbíráme na usušení a přípravu čaje, sirupu, marmelády, naložení do medu nebo přípravu šípkové omáčky či polévky. 

Sušte je v tenké vrstvě na sušáku nebo v sušičce – tam ale nepřekračujte teplotu 40°C, aby vyšší teplota nezničila vitamin C. Dokonalé usušení trvá poměrně dlouho, proto je dobré šípky nejprve mírně podrtit nebo jinak rozrušit pevnou slupku. Usušené šípky uchovejte nejlépe ve skleněné zavařovačce bez přístupu světla a spotřebujte je ideálně do jednoho roku od sběru. 

Šípky s medem

Ve videu se zmiňuji o tom, že šípky sbíráme hlavně pro obsah vitaminu C – ten se ale dlouhým varem ničí, proto doporučuji šípky nevařit (pokud sledujete přísun vitaminu C). Šípky nemusíte vařit, když je naložíte do medu. Je to sice titěrná a zdlouhavá záležitost, ale můžete ji pojmout jako příjemnou meditaci, ztišení…

Postup přípravy:

Nasbírané šípky rozkrojte a vyjměte jadérka – ta se ráda zapichují do pokožky a mohou vyvolat svědění nebo podráždění. Potom šípky zbavené jadérek opláchněte pod vodou a nechte usušit na utěrce. Můžete je také pokrájet nebo rozmixovat. Pak je zalijte medem. V medu je nechte macerovat několik týdnů a obsah promíchávejte. Už po pár dnech ucítíte příjemnou šípkovou vůni i chuť. 

Během podzimu a zimy užívejte šípky s medem po lžičkách nebo přidejte do čaje na posílení organismu.  

Šípkový sirup

Další možností jak šípky zpracovat, je sirup. Je nejen velmi lahodný, ale také vhodný na posílení imunity v podzimním a zimním období. Sirup můžete přidávat do ovocných snídaní, salátových zálivek, na zákusky, dochutit s ním bylinkový čaj nebo ho užívat po lžičkách. 

Postup přípravy:

Čerstvě nasbírané šípky zalijte v hrnci vodou a začněte ohřívat na mírný stupeň – šípky jsou celé ponořené pod vodou v hrnci. Na mírný stupeň je ohřívejte asi hodinu, občas promíchejte. Potom je v hrnci rozmačkejte (použijte třeba vařečku nebo šťouchadlo na brambory) a přilijte ještě trochu vody. Nechte dále ohřívat asi čtvrt hodinu a promíchávejte. Pak vypněte sporák a šípky přeceďte přes jemné plátýnko nebo cedník. Poté přidejte med, dobře rozmíchejte a hotový sirup přelijte do připravené vymyté lahve. 

Množství medu je zhruba jeden litr na jeden litr přecezené tekutiny ze šípků. Na sirup používejte pouze med (není vhodný bílý ani třtinový cukr, pokud chcete, aby byl váš sirup léčivý).

Šípkový čaj

Asi nejznámější způsob jak šípky užívat, je šípkový čaj. Čaj připravte nejlépe z usušených šípků – chuť pak bude intenzivně šípková, barva výrazná a vůně krásně šípková. 

Postup přípravy (dva způsoby):

Šípky zalijte studenou vodou a nechte studený macerát přes noc vyluhovat. Druhý den vodu se šípky přiveďte k varu a odstavte. Nechte vyluhovat ještě 10 minut, potom přeceďte. Tímto způsobem přípravy získáte lahodný nápoj. 

Pokud máte chuť na čaj ještě dnes – šípky podrťte a přelijte horkou vodou. Nechte vyluhovat 15-20 minut, potom nálev přeceďte přes filtrační papír, protože jinak byste měli potíže s chloupky, které jsou na semínkách. Po důkladném přecezení je nápoj připraven. I tento způsob přípravy dá vyniknout lahodné chuti šípků. 

Video o šípku

Kliknutím sem nebo na odkaz níže si pusťte video o šípku:

Užijte si krásný barevný podzim.

Jestli rádi připravujete z bylinek a plodů recepty pro své zdraví, podívejte se na online kurz o bylinkách, který jsem pro vás připravila – kurz najdete kliknutím SEM.

Linda

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář. Napsala jsem Můj bylinkový diář (2019 až 2022).

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady