Síla kořenů  - nový online kurz otevřený. Více najdete kliknutím sem.

Křen s medem

K podzimu patří sběr kořenů a semen bylinek. Užíváme si teplo domova, ladíme se na přicházející zimní a adventní období. Přinášíme si voňavé chvojí, častěji zapalujeme svíčky nebo bylinná vykuřovadla, tvoříme věnce a celkově si zútulňujeme svůj domov. Je to čas spočinutí, poklidného rozjímání a naladění na období zimy a ticha.

V tomto čase nezřídka potřebujeme pomoci s podzimními neduhy. Nebo si přejeme posílit svou imunitu. Pomoc můžeme najít v přírodě. A připravit si třeba křen s medem.

Křen selský

Tato bylinka je docela často užívaná v kuchyni. Dopřáváme si strouhaný křen s jablky, křenovou omáčku nebo pomazánku. Někdy si připravíme křenovou placku s nastrouhanými bramborami.

Víme totiž, že křen je léčivá bylina s pozitivními účinky na naše trávení. Ale dokáže pomoci i při potížích s dýchacími cestami nebo zahleněním (ve formě křenové placky).

Křen obsahuje vitamin C, minerální i jiné důležité látky. Také proto na naše tělo působí jako životabudič. Kromě toho má antibakteriální účinky, pomáhá očišťovat krev, působí povzbudivě a silně prokrvuje. S užíváním křenu bychom to neměli ale příliš přehánět. A to zejména tehdy, pokud trpíme vředovými chorobami.

Listy a květy křenu

Jestli si na zahradě taky pěstujete křen, můžete používat i jeho listy a květy. Ty mají chuť jako křen, ale jsou o něco méně štiplavější. Květy občas přidávám na dozdobení pomazánek a zeleninových salátů.

Listy sbírám od časného jara, kdy se začnou vyklubávat ze země. Poznáte je tak, že mají okraje listů vroubkované a při rozemnutí mezi prsty ucítíte příjemnou křenovou vůni.

Z mladých jarních listů můžete připravit pesto. Přidejte k nim popenec nebo bršlici. Chuťově dobré jsou v pomazánkách, jarních salátech, jako příloha k dušené zelenině, bramborám. Můžete je přidat i do křenové omáčky.

Křen s medem

Sirupy z bylinek připravuji už nějakou dobu pouze s medem. Med má sám o sobě léčivé účinky, zatímco u bílého nebo třtinového cukru tomu tak není. Pokud sirup připravíte z medu, můžete si ho dopřávat bez obav, že by byl pro vaše tělo nezdravý, přestože je sladký.

Kořen křenu se zpracovává pouze čerstvý. Obsahuje totiž silice, které usušením vyprchávají. Tyto silice nám pomáhají hojit dýchací cesty.

Omytý křen nakrájejte na kolečka a prokládejte ho střídavě vrstvami medu. Už za pár hodin pustí do medu křen svou šťávu. Po týdnu můžete sirup slít do lahvičky a uchovat v temnu. Sirup užívejte po lžičkách při virózách a zahlenění. Křenový sirup ale také někdy přidávám na dochucení pomazánek a zeleninových salátů.

Sirupy se dají připravovat z usušených i čerstvých kořenů. Pokud nemáte možnost si kořeny bylinek sami nasbírat, můžete si  je koupit už usušené (doporučuji od firmy Natura Grešík). Jak připravit sirupy z dalších kořenů, a které vám na co pomohou, vám prozradím tady.

Léčivá síla kořenů

Ve svém okolí máme obvykle mnoho bylin, u kterých můžeme kořeny sbírat. Kořeny bylin mají intenzivnější léčivé účinky než jejich nadzemní části.

Kořeny bylin můžete sbírat na jaře a na podzim. Užívat je můžete po celý rok.

Jak kořeny bylin správně zpracovat? Kdy a jak je užívat? Který kořen je na co vhodný?

Na všechny tyto otázky vám dám odpověď v novém online kurzu Síla kořenů. O kurzu se více dozvíte kliknutím sem.

Linda

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady