Probuďte se do jara plní energie. Klikněte sem.

Bylinný ocet

Louky plné zlatých pampelišek zdobí občas husté porosty řeřišnice, sem tam se modrá popenec a na okrajích luk už vidíme zelenající se listy břízy, kvetoucí plané ovocné stromy. Jaro je ve své plné síle zrození. Probouzíme se i my lidé.

Řeřišnice, popenec a kopřiva

Při procházkách na louce během časného jara asi neminete řeřišnici luční s popencem a kopřivou. Všechno jsou to bylinky, které stojí za to, abychom si jich všimli. Tak se na ně pojďme podívat. Vy si ty své najdete na jarních loukách a potěšíte se jejich krásou i hojivou schopností.

Řeřišnice

Řeřišnice chutná podobně jako řeřicha, kterou známe, když se ještě během zimy a časného jara nemůžeme dočkat něčeho zeleného, a tak si ji pěstujeme za oknem. Podobně jako používáte řeřichu, tak se dá použít i řeřišnice. Sbírejte kvítky, které jsou bílé, někdy růžové až jemně nachové.

Dají se přidat do zeleninových pomazánek se slunečnicovými nebo dýňovými semínky. Hezky ozdobí i jarní zelený nápoj z kopřivy nebo ptačince.

Lístečky má řeřišnice drobné, ale také je můžete sbírat. Stonek je příliš tuhý, proto ho do jídel nepoužívám. Tato něžně vyhlížející rostlinka je výborným zdrojem vitaminů, které našemu tělu v zimě scházely.

Popenec

Popenec má zase chuť i vůni podobnou hluchavce. Myslím, že není žádná bylinka, se kterou by se mohl zaměnit. Nápadný je sytě modrými až fialovými kvítky, jež vás už z dáli na louce upoutají. I samotný květ se hluchavce podobá.

Na mé zahradě se popenec rozrostl a vytvořil hustý porost nahrazující trávník. Mám radost z takové milé společnosti, a tak si občas popenec přidám do salátu, zeleninových jídel nebo ho sním přímo na zahradě. Také ho suším do čajových směsí na zimní období, připravuji z něj bylinkovou kořenící směs nebo pleťovou masku.

Kopřiva

Kdo by ji neznal. Často vyrůstá na zahradách a má ráda výživné hnojené půdy, proto je naší věrnou společnicí. Na jaře ji vytrhávám i s kořeny – listy usuším na nálev, čerstvé užívám ve formě zeleného mléka, nálevu, masky a kořeny suším na odvar.

Víme o ní, že je to čistící jarní bylina s velmi příjemnou chutí. Také proto ji máme rádi a ctíme její léčivou sílu. Dá se i bez rukavic sbírat tak, že se o ni nespálíte, ale mnohdy mám při sběru holýma rukama pocit, že to požahání od kopřivy je vlastně přínosné a hojivé.

Níže na obrázku vidíte řeřišnici luční (vlevo) a popenec obecný

Bylinkové octy

Na výrobě bylinného octa mě baví už ta část, kdy se ocitnu na voňavé louce. Jen tak se procházím a „najednou“ vidím bylinky, které přitáhnou mou pozornost. Pokaždé jsou to jiné.

Někdy se jen toulám loukou a bylinky jen obdivuji, kochám se a vnímám jejich poselství. Často a ráda je fotím. A někdy si nasbírám pár hrstí či snítek nějaké bylinky do bavlněného pytlíčku, který mi věnovala kamarádka. Pak bylinky suším, připravuji z nich masti nebo bylinný ocet.

Octy s bylinkami používám zevně na ošetření pleti a vlasové pokožky. Jsou vynikající také jako obklady na zánětlivou pokožku – tam je ředíme vodou. Dobře působí na zanícenou pokožku s lupy ve vlasech. Při pravidelném používání octa jako zábalu na vlasy brzy uvidíte zlepšení. Při použití octa jemně vlasovou pokožku promasírujte.

Jak vyrobit ocet z bylinek

Pro výrobu octa nejčastěji používám domácí jablečný ocet. Ráda vím, co všechno v mém octu, do kterého chci bylinky naložit, „plave“. Když ocet dojde a nestihnu vyrobit další várku, tak si pořídím nějaký dobrý ve zdravé výživě.

  • Bylinky nejprve nakrájím na menší kousky a zaliji octem až po okraj sklenice. Než nasají tekutinu, tak se drží u hrdla (jak je vidět na obrázku níže – tyto bylinky jsou čerstvě naložené), ale později ztěžknou a klesají. Také tím, že ocet občas promícháte, pomůžete lepšímu vyluhování cenných látek i klesnutí bylin pod hladinu.
  • Ocet s bylinkami nechávám vyluhovat několik týdnů na světlém místě – nejčastěji u okna. Potom bylinky přecedím a ocet uchovávám v temnu. Není potřeba ho dávat do lednice, ale mějte ho tam, kde ho budete mít po ruce, abyste si jeho léčivých látek užili.

U octa však tolik jako u oleje nehrozí zkažení. Při výrobě oleje je nutné, aby byly všechny bylinky bezpodmínečně ponořené, jinak olej začne plesnivět a tím je znehodnocený.

Řeřišnice luční na louce a naložená v octu s dalšími bylinkami

Pěstování bylin na zahradě

Mnohé plané bylinky se dají pěstovat na zahradě. Nebo lépe řečeno, můžeme jim dát prostor, aby se mohly na zahradě zabydlet. Ať už je to pampeliška, česnáček, bršlice, heřmánek, ptačinec, truskavec, pelyněk, řebříček nebo kopřiva.

Všechny zmíněné plané bylinky jsou léčivé, proto stojí za to uvítat je na zahradě mezi zeleninou, kterou chceme pěstovat. Vytvoří harmonické společenství, obohatí půdu, můžeme je sníst, užívat jako léčivky.

Přečtěte si článek o planých bylinkách, které můžete sníst.

Jedlé bylinky

Možná sbíráte bylinky a užíváte je ve formě léčivého čaje, ale nevíte, jak je použít do jídel, aby vám prospívaly. Přitom právě tím, že je budete pravidelně jíst, zlepšíte své zdraví. A můžete se uzdravit i z onemocnění, která vás léta sužují. Důležité je také vědět, s čím bylinky kombinovat. Více se dočtete tady.

Linda

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady