Pořiďte si Můj bylinkový diář 2021. K objednávce >>> tudy.

Lahodná denivka

Barevná rozkvetlá zahrada, hojnost, vůně, nepřeberné chutě, kouzelné pohledy na zarostlou zahradu plnou života, dozrávající jahody, kvetoucí bylinky a denivky. Tak vypadá pokročilé jaro na zahradě. 

Lahodná denivka

Denivky pěstuji už několik let díky své kamarádce, která mi darovala první denivku potom, co jsem ochutnala její lahodný květ. V tu chvíli jsem zatoužila pěstovat lány této nádherné a chutné rostliny.

Během času jsem zjistila, že existují různé barvy denivek – od žluté, která kvete nejdříve, po oranžovou, bílou, růžovou i červenou. Všechny jsem si postupně pořídila a ochutnala. Ráda je kombinuji s dalšími plody své zahrady.

Začínají kvést někdy už během května a kvetou do července. Záleží na tom, jakou máte barvu – každá kvete v jiný čas, ale jistě stojí za to lahodný květ ochutnat.

Květ denivky kvete jeden den. Večer uvadá a další den rozkvete jiný. Ale jak vidíte na fotografii níže, denivka má na jednom stonku mnoho květů.

Denivka je léčivá

Jak by to také mohlo být jinak, když se na tuto nádhernou rostlinu podíváme. Už pohled na tuto rostlinu je léčivý… Denivka obsahuje řadu vitaminů, především C. Až se půjdete projít po zahradě, doplňte svou dávku vitaminů a snězte několik květů denivky, ale můžete si dopřát i mladé listy, poupata a hlízy.

Denivka pomáhá při zavodnění organismu, je rovněž vhodná při detoxikačních kúrách. Má protizánětlivé účinky a dá se užívat i při virózách. Podporuje ledviny a lymfatický systém. Užívá se květ, poupata, hlízy a mladé listy. Starší listy už nejsou pro sběr vhodné (jsou tužší).

Formou užití je studený macerát z květů, poupat, mladých jarních listů nebo odvar z hlíz. Doporučuji však denivku užívat nejlépe tak, že ji občas sníte syrovou – květy, poupata, mladé listy. V této formě vám bude pomáhat zcela přirozeně.

Co jíst z denivky?

Z denivky se dají jíst hlízy, které mají výtečnou chuť. Upravují se vařené ve vodě po dobu cca 10-15 minut. Potom vodu přeceďte a uvařené hlízy nakrájejte do zeleninových pokrmů, salátů nebo polévky.

Dobré jsou i mladé listy denivky. Přidávám je do salátů, omáček, pomazánek, polévek. Někdy sním pár listů rovnou na zahradě (rovněž obsahují vitaminy).

V neposlední řadě se konzumují také poupata a květy. A o nich je tento článek. Poupata i květy si můžete nasušit na zimu a přidávat je do jídel. Nejcennější je z hlediska zachování zmíněného obsahu vitaminu C konzumace syrových květů a mladých listů.

Salát s denivkou

Vyzkoušejte salát s denivkou. Projděte se po zahradě, natrhejte pár lístků něčeho zeleného a přidejte denivku. Mám ji ráda se zelenými lístky salátu, špenátu, mladých mangoldových listů nebo s listy červené řepy. Někdy přidám i trochu fenyklové natě. Záleží na tom, jaké chutě máte rádi, co pěstujete, a co přitáhne vaší pozornost.

Dobrý salát vytvoříte, pokud květy denivky přidáte k listům jitrocele, polníčku, pampelišky nebo natě ptačince.

  • natrhejte zelené listy
  • přidejte květy denivky
  • připravte zálivku z jablečného octa, bylinkového oleje (třeba z růže svraskalé), špetky soli (není potřeba, pokud nechcete)

Vše promíchejte a pochutnejte si na hezky barevném a chutném salátu.

Jahody, třešně, denivky

Kombinace jahod s denivkou nebo třešní a denivky – je to dokonalý chuťový zážitek! Křehký květ denivky krásně doplní chuť sladkých jahod nebo třešní.

Více už není potřeba dodávat – žádnou zálivku, cukr, bylinky, či něco dalšího. Stačí se jen chvíli zastavit a vychutnat si to chuťové potěšení nejlépe ve stínu pod třešní s výhledem na vaši krásnou zahradu.

Muchovník, denivky

Denivka obvykle kvete v době, kdy dozrává muchovník, a to je další velmi lahodná pochoutka, pokud je ochutnáte společně.

Nemusíte ani chodit ze zahrady domů, ale nasbírat si hrst všech těchto dobrot a jíst je přímo u muchovníkového keře, v jehož blízkosti denivky vykvétají. Můžete se zastavit i u záhonku s jahodami a nechat chuť rozeznít do dalších barev…

Nápoj s denivkou

S mou další milou kamarádkou, která má také slabost pro chuť denivek, jsme připravovaly nápoj z květů denivek. Opět je to chuťová lahoda – doporučuji k vyzkoušení.

  • několik hrstí květů zalijete vodou
  • přidejte lžíci medu a pomeranč (nejlépe bio, případně oloupejte kůru)
  • zamíchejte, aby se med rozpustil a nechte chvíli macerovat

A to je celé kouzlo tohoto nápoje. Chuť květů denivky se zanedlouho smísí se sladkou chutí pomeranče a medu, a vytvoří harmonickou chuť. Když jsme spolu tento nápoj připravovaly, vzaly jsme na to velkou pětilitrovou lahev, protože nám bylo jasné, že bude naší společnosti velmi chutnat. Nemýlily jsme se…

Pěstujte lahodné rostliny

Jestli zatím denivku nepěstujete, ale také po ní toužíte, požádejte o ní nějakého zahradníka, který vám ji rád odkopne. Denivka se velmi snadno množí (má hlízy) a zahradníci se jí spíše zbavují, protože se ráda rozrůstá.

Často ji můžete najít i na zahradnických skládkách u lesů, kam zahradníci vyváží rostlinný odpad ze zahrad. Tam jsem takový poklad objevila a denivky jsem si vykopla na zahradu, kde mi dodnes hezky kvetou.

Bývá obyvatelem snad každé předzahrádky na vsích, ale opakovaně zjišťuji, že málokdo ji také jí, protože je vnímána pouze jako okrasná kvetoucí rostlina. A to je myslím škoda.

Denivka je naprosto nenáročná rostlinka, která snese i suchá letní období bez pravidelné zálivky, ale spíše se jí daří na slunném stanovišti. Stínem ji moc nepotěšíte. Má kolem sebe ráda prostor, tak jí ho dopřejte a nevysazujte v její blízkosti další rostliny, které se mohutně rozrůstají.

Ani není potřeba ji chránit před mrazem. A pokud ji mráz v brzkém jaru zastihne, když už vyraší první listy, na chvíli zbělají, ale po čase denivka zase roste dál jakoby se nic nestalo.

Bylinkový záhon

Hojnost kvetoucích bylin, zeleniny, keřů, stromků – to je symbióza, kterou bychom měli na svých zahradách spoluvytvářet. Být moudrými pomocníky přírody, která nezná boj, ale pouze harmonii. Je na nás, zda-li ji umíme nejen vidět, ale také vnímat svým srdcem.

Vytvořte si na zahradě bylinkový záhon, kde vám denivky budou prospívat. Článek si přečtěte kliknutím sem.

Přeji vám provoněný lahodný čas denivkami, jahodami, muchovníkem, třešněmi,.. 

Linda Mahelová

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti. Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booků 10 bylin k očistě vašeho těla a Bylinkového kalendáře. Více o mně najdete tady>>

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online programech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že programy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Učím vás vyrábět své bylinkové poklady - masti, tinktury, likéry, sirupy, octy, bylinné směsi a mnoho dalšího v online programu Vůně bylin. Inspirace, rituály, meditace a návody na výrobu bylinkových dobrot najdete v celoročním online kurzu Zahrada mysli. Hojivou sílu bylin a meditací poznáte v programu Zdravá žena, kterým vás budu krok za krokem provázet. Jak mít krásnou pleť, zdravé vlasy, žít bez vleklé únavy se naučíte v programu Očista těla kořeny.>>

Inspiruji druhé, aby skrze vztah k přírodě objevili vztah k sobě.

Komentáře