Víte, jak vyrobit opravdu zdravý sirup z bylinek? Pořiďte si návod > tady.

Lahodná denivka

Barevná rozkvetlá zahrada, hojnost, vůně, nepřeberné chutě, kouzelné pohledy na zarostlou zahradu plnou života, dozrávající jahody, kvetoucí bylinky a denivky. Tak vypadá pokročilé jaro na zahradě. 

Lahodná denivka

Denivky pěstuji už několik let díky své kamarádce, která mi darovala první denivku potom, co jsem ochutnala její lahodný květ. V tu chvíli jsem zatoužila pěstovat lány této nádherné a chutné rostliny.

Během času jsem zjistila, že existují různé barvy denivek – od žluté, která kvete nejdříve, po oranžovou, bílou, růžovou i červenou. Všechny jsem si postupně pořídila a ochutnala. Ráda je kombinuji s dalšími plody své zahrady.

Začínají kvést někdy už během května a kvetou do července. Záleží na tom, jakou máte barvu – každá kvete v jiný čas, ale jistě stojí za to lahodný květ ochutnat.

Květ denivky kvete jeden den. Večer uvadá a další den rozkvete jiný, ale jak vidíte na fotografii níže, denivka má na jednom stonku mnoho květů.

Denivka je léčivá

Už pohled na tuto rostlinu je léčivý. Jak by to také mohlo být jinak, když se na tuto nádhernou rostlinu podíváme. Denivka obsahuje řadu vitaminů, především C. Až se půjdete projít po zahradě, doplňte svou dávku vitaminů a snězte několik květů denivky, ale můžete si dopřát i mladé listy, poupata a hlízy.

Denivka pomáhá při zavodnění organismu, je rovněž vhodná při detoxikačních kúrách. Má protizánětlivé účinky, dá se užívat i při virózách. Podporuje ledviny a lymfatický systém. Užívá se květ, poupata, hlízy a mladé listy. Starší listy už nejsou pro sběr vhodné (jsou tužší).

Formou užití je studený macerát z květů, poupat, mladých jarních listů nebo odvar z hlíz. Doporučuji však denivku užívat nejlépe tak, že ji občas sníte syrovou – květy, poupata, mladé listy. V této formě vám bude pomáhat zcela přirozeně.

Co jíst z denivky?

Z denivky se dají jíst hlízy, které mají výtečnou chuť. Upravují se vařené ve vodě po dobu cca 10-15 minut. Potom vodu přeceďte a uvařené hlízy nakrájejte do zeleninových pokrmů, salátů nebo polévky.

Dobré jsou i mladé listy denivky. Přidávám je do salátů, omáček, pomazánek, polévek. Někdy sním pár listů rovnou na zahradě (rovněž obsahují vitaminy).

V neposlední řadě se konzumují také poupata a květy. A o nich je tento článek. Poupata i květy si můžete nasušit na zimu a přidávat je do jídel. Nejcennější je z hlediska zachování zmíněného obsahu vitaminu C konzumace syrových květů a mladých listů.

Salát s denivkou

Vyzkoušejte salát s denivkou. Projděte se po zahradě, natrhejte pár lístků něčeho zeleného a přidejte denivku. Mám ji ráda se zelenými lístky salátu, špenátu, mladými listy mangoldu, listy červené řepy nebo plevelných bylin – merlíku bílého, merlíku všedobru, pěťouru maloúborného, jitrocele, pampelišky, ptačince. Někdy přidám i trochu fenyklové natě. Záleží na tom, jakou chuť máte rádi, co pěstujete a co zrovna přitáhne vaší pozornost na vaší zahradě.

  • natrhejte zelené listy
  • přidejte květy denivky
  • připravte zálivku z pomerančové šťávy (půlky pomeranče) a lžičky medu

Vše promíchejte a pochutnejte si na hezky barevném a chutném salátu. Lahodná chuť denivky vynikne i v kombinaci s pelyňkem estragonem a jarní cibulkou.

Jahody, třešně, denivky

Kombinace jahod a denivky nebo třešní a denivky – je to dokonalý chuťový zážitek! Křehký květ denivky krásně doplní chuť sladkých jahod nebo třešní.

Více už není potřeba dodávat – žádnou zálivku, cukr, bylinky, či něco dalšího. Stačí se jen chvíli zastavit a vychutnat si to chuťové potěšení nejlépe ve stínu pod třešní s výhledem na vaši krásnou zahradu.

Muchovník, denivky

Denivka obvykle kvete v době, kdy dozrává muchovník a to je další velmi lahodná pochoutka, pokud je ochutnáte společně.

Nemusíte ani chodit ze zahrady domů, ale nasbírat si hrst všech těchto dobrot a jíst je přímo u muchovníkového keře, v jehož blízkosti denivky vykvétají. Můžete se zastavit i u záhonku s jahodami a nechat chuť rozeznít do dalších barev…

Nápoj s denivkou

S mou další milou kamarádkou, která má také slabost pro chuť denivek, jsme připravovaly nápoj z květů denivek. Opět je to chuťová lahoda – doporučuji k vyzkoušení.

  • několik hrstí květů zalijete vodou
  • přidejte lžíci medu a pomeranč (nejlépe bio, případně oloupejte kůru)
  • zamíchejte, aby se med rozpustil a nechejte chvíli macerovat

A to je celé kouzlo tohoto nápoje. Chuť květů denivky se zanedlouho smísí se sladkou chutí pomeranče a medu a vytvoří harmonickou chuť. Když jsme spolu tento nápoj připravovaly, vzaly jsme na to velkou pětilitrovou lahev, protože nám bylo jasné, že bude naší společnosti velmi chutnat. Nemýlily jsme se…

Tento chuťově vynikající nápoj můžete připravit i v dalších obměnách denivky a plodů vaší zahrady.

Sirup s denivkou

Z květů denivky si můžete vyrobit i lahodný a zdravý sirup. Použijte ho jako lék při bolestech kloubů, otocích, virózách nebo po zotavení z virových onemocnění a detoxikačních kúrách. Nebo sirup přidávejte jako zdravé ochucení jarních a letních salátů. Stačí, když k sirupu přidáte ještě trochu citronové šťávy.

Chcete-li si z denivky vyrobit opravdu zdravý sirup, klikněte sem.

Pěstujte lahodné rostliny

Jestli zatím denivku nepěstujete, ale také po ní toužíte, požádejte o ní nějakého zahradníka, který vám ji rád odkopne. Denivka se velmi snadno množí (má hlízy) a zahradníci se jí spíše zbavují, protože se ráda rozrůstá.

Často ji můžete najít i na zahradnických skládkách u lesů, kam zahradníci vyváží rostlinný odpad ze zahrad. Tam jsem takový poklad objevila a denivky jsem si vykopla na zahradu, kde mi dodnes hezky kvetou.

Bývá obyvatelem snad každé předzahrádky na vsích, ale opakovaně zjišťuji, že málokdo ji také jí, protože je vnímána pouze jako okrasná kvetoucí rostlina. A to je myslím škoda.

Denivka je naprosto nenáročná rostlinka, která snese i suchá letní období bez pravidelné zálivky, ale spíše se jí daří na slunném stanovišti. Stínem ji moc nepotěšíte. Má kolem sebe ráda prostor, tak jí ho dopřejte a nevysazujte v její blízkosti další rostliny, které se mohutně rozrůstají.

Ani není potřeba ji chránit před mrazem. A pokud ji mráz v brzkém jaru zastihne, když už vyraší první listy, na chvíli zbělají, ale po čase denivka zase roste dál jakoby se nic nestalo.

Jedlá bylinková zahrada

Hojnost kvetoucích rostlin, planých bylinek, zeleniny, keřů, stromků – to je symbióza, kterou můžeme na svých zahradách spoluvytvářet. Být všímavými, zajímat se o přírodu a vnímají její dokonalost. Na takové zahradě pak není potřeba bojovat se „škůdci“, protože pochopíme, že tito drobní tvorové ani žádnými škůdci nejsou… Je na nás, zda to umíme nejen vidět, ale také vnímat svým srdcem.

Přeji vám provoněný lahodný čas denivkami, jahodami, muchovníkem, třešněmi,.. 

Linda

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady