Lichořeřišnicové pesto

Těší mě, že často v zahrádkách vidím lichořeřišnici, která lemuje okraje záhonů, dělá společnost bylinkám, zelenině i ovocným keřům. Nebo ta pnoucí vytvoří hustý porost na plotech, a dělá radost po celé léto až do prvního mrazíku v pozdním podzimu. 

Lichořeřišnice

Lichořeřišnice se velmi snadno pěstuje a nejlépe prospívá právě ve společnosti dalších bylinek – třeba brutnáku, který také roste a kvete až do podzimu, nebo řepíku, řebříčku, česnáčku a dalších. Přidejte ji také k zelenině a budete mít zdravou rozkvetlou zahradu.

Tím, že dáme na své zahradě prostor k polykulturnímu pěstování zeleniny a bylinek, bude se rostlinám lépe dařit. Polykultura vychází z principu permakultury a přijímá prvky z přirozeného prostředí rostlin. Když se podíváte, jak rostliny v přírodě rostou, neuvidíte žádné úhledné řádky, ale byliny se prolínají, rostou ve společenství. Tento chytrý systém prospívá rostlinám i prostředí. Rostliny jsou pak přirozeně odolnější a nenapadají je tzv. škůdci.

Lichořeřišnice má vynikající účinky na dýchací systém, působí jako přírodní antibiotikum, pomáhá při podzimních virózách. Celý článek o lichořeřišnici a jejích účincích najdete tady.

Ještě na podzim lichořeřišnice na zahradě kvete a rozjasňuje zahradu pestrobarevnými květy, které jsou všechny jedlé. Přidejte je společně s listy do pomazánek, omáček, ozdobte květy salát nebo si vyrobte lichořeřišnicové pesto.

Recept na lichořeřišnicové pesto

Rozmixujte postupně květy, listy, přidejte rostlinný olej a den předem propláchnutá a namočená slunečnicová semínka až vznikne hustá hmota. Můžete přidat i trochu soli, ale nemusíte. Do pesta jsem tentokrát přidala i pár listů mangoldu, který ostrou chuť pesta trochu zjemnil.

  • 2-3 hrnky květů a listů lichořeřišnice
  • 100-150 ml kvalitního rostlinného oleje
  • hrst slunečnicových semínek

Pesto dejte do skleněné zavařovačky, navrch nalijte ještě trochu oleje a uchovejte v chladu. Pesto přidávejte k salátům, těstovinám, rýži a zeleninovým pokrmům.

Ať vám bylinky ze zahrady přinesou léčivou sílu nejen v podzimním a zimním čase. Užívejte je v souladu se svým nastavením, vnímejte své tělo.

Linda

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář. Napsala jsem Můj bylinkový diář (2019 až 2022).

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady