Jak správně užívat kořeny bylin. Více se dozvíte kliknutím sem.
Těší mě, že často v zahrádkách vidím lichořeřišnici, která lemuje okraje záhonů, dělá společnost bylinkám, zelenině i ovocným keřům. Nebo ta pnoucí vytvoří hustý porost na plotech, a dělá radost po celé léto až do prvního mrazíku v pozdním podzimu.
Lichořeřišnice se velmi snadno pěstuje a nejlépe prospívá právě ve společnosti dalších bylinek – třeba brutnáku, který také roste a kvete až do podzimu, nebo řepíku, řebříčku, česnáčku a dalších. Přidejte ji také k zelenině a budete mít zdravou rozkvetlou zahradu.
Tím, že dáme na své zahradě prostor k polykulturnímu pěstování zeleniny a bylinek, bude se rostlinám lépe dařit. Polykultura vychází z principu permakultury a přijímá prvky z přirozeného prostředí rostlin. Když se podíváte, jak rostliny v přírodě rostou, neuvidíte žádné úhledné řádky, ale byliny se prolínají, rostou ve společenství. Tento chytrý systém prospívá rostlinám i prostředí. Rostliny jsou pak přirozeně odolnější a nenapadají je tzv. škůdci.
Lichořeřišnice má vynikající účinky na dýchací systém, působí jako přírodní antibiotikum, pomáhá při podzimních virózách. Celý článek o lichořeřišnici a jejích účincích najdete tady.
Ještě na podzim lichořeřišnice na zahradě kvete a rozjasňuje zahradu pestrobarevnými květy, které jsou všechny jedlé. Přidejte je společně s listy do pomazánek, omáček, ozdobte květy salát nebo si vyrobte lichořeřišnicové pesto.
Rozmixujte postupně květy, listy, přidejte rostlinný olej a den předem propláchnutá a namočená slunečnicová semínka až vznikne hustá hmota. Můžete přidat i trochu soli, ale nemusíte. Do pesta jsem tentokrát přidala i pár listů mangoldu, který ostrou chuť pesta trochu zjemnil.
Pesto dejte do skleněné zavařovačky, navrch nalijte ještě trochu oleje a uchovejte v chladu. Pesto přidávejte k salátům, bramborám, zeleninovým pokrmům.
Ať vám bylinky ze zahrady přinesou léčivou sílu nejen v podzimním a zimním čase. Užívejte je v souladu se svým nastavením, vnímejte své tělo.