Probuďte se do jara plní energie. Klikněte sem.

Lichořeřišnicové pesto

Těší mě, že často v zahrádkách vidím lichořeřišnici, která lemuje okraje záhonů, dělá společnost bylinkám, zelenině i ovocným keřům. Nebo ta pnoucí vytvoří hustý porost na plotech, a dělá radost po celé léto až do prvního mrazíku v pozdním podzimu. 

Lichořeřišnice

Lichořeřišnice se velmi snadno pěstuje a nejlépe prospívá právě ve společnosti dalších bylinek – třeba brutnáku, který také roste a kvete až do podzimu, nebo řepíku, řebříčku, česnáčku a dalších. Přidejte ji také k zelenině a budete mít zdravou rozkvetlou zahradu.

Tím, že dáme na své zahradě prostor k polykulturnímu pěstování zeleniny a bylinek, bude se rostlinám lépe dařit. Polykultura vychází z principu permakultury a přijímá prvky z přirozeného prostředí rostlin. Když se podíváte, jak rostliny v přírodě rostou, neuvidíte žádné úhledné řádky, ale byliny se prolínají, rostou ve společenství. Tento chytrý systém prospívá rostlinám i prostředí. Rostliny jsou pak přirozeně odolnější a nenapadají je tzv. škůdci.

Lichořeřišnice má vynikající účinky na dýchací systém, působí jako přírodní antibiotikum, pomáhá při podzimních virózách. Celý článek o lichořeřišnici a jejích účincích najdete tady.

Ještě na podzim lichořeřišnice na zahradě kvete a rozjasňuje zahradu pestrobarevnými květy, které jsou všechny jedlé. Přidejte je společně s listy do pomazánek, omáček, ozdobte květy salát nebo si vyrobte lichořeřišnicové pesto.

Recept na pesto

Rozmixujte postupně květy, listy, přidejte rostlinný olej a den předem propláchnutá a namočená slunečnicová semínka až vznikne hustá hmota. Můžete přidat i trochu soli, ale nemusíte. Do pesta jsem tentokrát přidala i pár listů mangoldu, který ostrou chuť pesta trochu zjemnil.

Někdy do pesta z lichořeřišnice přidávám i plané bylinky, které mi hojně rostou na zahradě. Třeba merlík bílý, ptačinec prostřední, kopřivu dvoudomou, apod.

  • 2-3 hrnky květů a listů lichořeřišnice
  • 100-150 ml kvalitního rostlinného oleje
  • hrst slunečnicových semínek

Hotové pesto dejte do skleněné zavařovačky, navrch nalijte ještě trochu oleje a uchovejte v lednici. Když ze skleničky pesto odeberete, opět navrch nalijte olej. Zabráníte tak předčasnému zkažení. Pesto přidávejte k salátům, bramborám, zeleninovým pokrmům nebo těstovinám (mám ráda třeba ty čočkové).

Ať vám bylinky ze zahrady přinesou léčivou sílu nejen v podzimním a zimním čase. Užívejte je v souladu se svým nastavením, vnímejte své tělo.

Jedlé bylinky

Od jara až do zimy můžete sbírat bylinky a zpracovávat je nejen pro jejich léčivé účinky, ale také jako potravu. Bylinky jsem tímto způsobem začala používat už před několika lety a stále mě to inspiruje a obohacuje. Navíc se ve svém těle cítím být více doma. Jestli se i vy toužíte o bylinkách a jejich využití naučit něco nového, zvu vás na cestu.

Linda

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady