Pomazánka s česnekem viničným

Ještě před začátkem prvního jarního dne objevujeme otužilé bylinky. Bývají to kopřivy, orsej, bršlice a v neposlední řadě i česnek viničný. Že jste se s ním zatím nesetkali? Začtěte se do článku a možná zjistíte, že vám není tak neznámý.

Česnek viničný

Nejčastěji ho nacházím na okrajích listnatých lesů, ale bývá k vidění i v parcích. Jednou jsem ho viděla dokonce na ostrůvku autobusové zastávky v jednom větším městě. Někdy se k životu probírá už v únoru, jindy až během března. Vyrůstá mezi uschlými listy stromů v trsech (vidíte na fotografii níže).

Jakmile se v přírodě objeví, je pro svou specifickou barvu nepřehlédnutelný. Oproti travnímu porostu má intenzivní temně zelenou až modrou barvu, kdežto jarní tráva má světle zelený odstín. Také vůně prozradí, že se jedná o česnek viničný a ne trávu. Česnek viničný (Allium vineale) voní po česneku.

Sběr této divoké pažitky, jak se mu také někdy říká, se provádí v brzkém jaru před rozkvětem. Tehdy je to vítaná bylinka pro náš organismus po dlouhém zimním čase. Česnek viničný má desinfekční účinky a napomáhá trávení. Je významnou rostlinkou podporující přirozenou očistu těla. Jíst se dají i drobné cibulky, které mají také česnekovou vůni i chuť.

Je však dobré vědět, že někomu může tato bylinka ve větších dávkách působit trávicí potíže a způsobit průjmy. Vždy je tedy dobré brát v úvahu svůj zdravotní stav a zaposlouchat se do moudrého vnitřního hlasu, který nám neustále napovídá…

Nadzemní část i cibulky jsou chutné v salátech, zeleninových jídlech nebo pomazánkách. Pojďme na recept.

Na fotografii vidíte česnek viničný vyrůstající na okraji městské výstavby

Pomazánka s česnekem viničným

Pomazánky připravuji na různé způsoby. Jako základ použiji kešu ořechy nebo slunečnicová semínka, která předem namočím, jindy uvařené bílé fazole, cizrnu, jáhly, nebo obyčejné brambory. Zkrátka podle toho, co mám zrovna po ruce.

  • Předem namočené kešu ořechy (máčím ve vodě asi 2 hodiny) propláchnu a rozmixuji v mixéru s trochou vody,
  • přidám lžíci rozemletých konopných semínek, nakrájený česnek viničný, několik jemně rozmačkaných cibulek,
  • zamíchám a chvíli nechám odležet, aby se chutě hezky propojily,
  • servíruji nejčastěji na žitném chlebu a ještě posypu drobně nakrájenou natí česneku.

Do pomazánky můžete nakrájet i ředkvičky, které chuť česneku viničného příjemně doladí. A pokud už vám pod okny začíná vyrůstat třeba bršlice, můžete jí do pomazánky také trochu přidat.

Kromě pomazánky se dá česnek viničný přidat k zelenině, do polévek, k bramborám, do jarních salátů. Všude tam, kde používáte známou pažitku pěstovanou na zahrádce (pažitku pobřežní).

Objevujte známé i méně známé bylinky

Každou další jarní sezónu máme příležitost poznávat nové bylinky a naučit se je používat pro své zdraví.

Ráda vám s tím pomohu v bylinkovém kurzu, kde jsou pro vás připravena videa, fotografie bylinek, spoustu receptů a herbář.

Těším se na vás.

Linda

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář. Napsala jsem Můj bylinkový diář (2019 až 2022).

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady