Probuďte se do jara plní energie. Klikněte sem.

Vaření z kopřiv

V našich končinách jsou některé bylinky velmi oblíbené. Patří mezi ně bez černý, pampeliška, bršlice, jitrocel, sedmikráska a taky kopřiva. Současně je ve větší oblibě i vaření z planých bylinek. Ráda vidím, že je více těch, kteří přijali plevelné rostliny na svých zahradách a cení si darů, kterými nás příroda obdarovává.

Mnozí už pochopili, že používání herbicidů na zahradě škodí nejen přírodě, ale i jim samotným. Přestáváme s plevelem bojovat. Učíme se poznávat cenné látky, které plevel obsahuje a pochutnat si na něm. 

Pokud nebojujeme, ale umíme přijímat, stojíme ve své přirozené síle a je nám dobře.“

Kopřiva jako jarní životabudič

Kopřiva je doporučována na jarní detoxikaci organismu. Čistí krev, je močopudná, pomáhá ledvinám, zlepšuje stav pokožky a odkyseluje organismus. Neměla by se užívat dlouhodobě, ani pokud máte potíže s ledvinami.

Potom je pro jarní očistu těla vhodnější třeba bříza. Článek o bříze najdete tady.

Recepty z kopřiv

Sepsala jsem pro vás pár receptů z kopřiv patřící k jaru. Jestli máte své oblíbené recepty, napište mi do komentářů, ráda se dozvím, jaké dobroty z kopřiv připravujete vy.

Níže uvedené recepty připravil vynikající kuchař, můj bratr. Jeho kuchařské umění ocenila řada mých přátel, a dále oceňují hosté restaurace v Třeboni. A teď už pojďme na ty jarní kopřivové recepty.

Kopřivová pomazánka

Do domácího sýra vmícháme natvrdo uvařené vejce, ředkvičky, jarní cibulku a mladé kopřivy, které předtím krátce spaříme horkou vodou, podle chuti přisolíme a před podáváním necháme odležet. Pro zvýraznění chuti můžeme též použít čerstvý pepř nebo čili a lžičku dijonské hořčice.

Recept na domácí sýr:

Do velkého bílého jogurtu zamícháme půlku smetany – 125 ml, nebo namícháme smetanu napůl s mlékem. Pak složíme gázu (ustřihneme metr gázy a složíme čtverec, přehneme na 4x, aby gáza nebyla moc řídká). Gázu dáme na síto, přelijeme směs jogurtu se smetanou a uložíme v chladnější místnosti, nemusí být v lednici.  Syrovátku, která odkapává, vypijeme. Během 24 hodin je hotový domácí sýr. Do sýra můžete přidat různé bylinky ze zahrádky – ptačinec, česnáček, popenec, sedmikrásku, křen.

Kopřivová pomazánka bez vajec a mléka: 

Pokud z různých důvodů nejíte mléko a vejce, mám pro vás také recept na výbornou kopřivovou pomazánku.

Přes noc namočte slunečnicová semínka, ráno propláchněte a rozmixujte. Přidejte jarní cibulku, vodou spařené nasekané mladé kopřivy, trochu oleje (třeba konopný, z vlašských ořechů, nebo jiný, který vám chutná), bylinkový ocet z česnáčku nebo šalvěje a trochu soli. Ozdobte pár kvítky sedmikrásky nebo jiných jarních květů, které zrovna kvetou.

Kopřivová nádivka

Klasická verze:

Housky nebo rohlíky namočíme do mléka, přidáme lisovaný česnek, sůl, čerstvý pepř, nasekané mladé kopřivy, nastrouháme muškátový oříšek a necháme v chladu všechny suroviny spojit. Mezitím si připravíme sníh z vaječných bílků, žloutky a vmícháme do nádivky. Vše vložíme do máslem a strouhankou vymazané zapékací misky a pečeme v troubě dozlatova, cca 45 minut na 180°.

Pro čtyři osoby:

  • 8 rohlíků nebo housek do 1 litru mléka,
  • 4 stroužky česneku (nejlépe českého Paličáku),
  • mísa čerstvých kopřiv,
  • sníh se šesti vajec, dva žloutky.

Bezlepková verze:

Přes noc namočíme slunečnicová semínka, která druhý den propláchneme. Uvaříme pohanku a vychladlou ji smícháme v míse se slunečnicovými semínky. Na pánvi orestujeme cibulku, přidáme nastrouhanou mrkev, podlijeme vodou a dusíme. Jakmile je směs měkká, odstavíme z plotny, necháme vychladnout a přimícháme k pohance a slunečnicovým semínkům. Přidáme česnek, trochu majoránky, tymián, sůl, pohankovou mouku a horkou vodou spařené kopřivy. Směs promícháme a dáme do zapékací mísy do předehřáté trouby. Pečeme 45 minut na 170°.

Pro 4 osoby:

  • 2 hrnky slunečnicových semínek,
  • 2 hrnky pohanky lámanky,
  • mísa spařených kopřiv,
  • 1 větší cibuli,
  • 2 mrkve,
  • 3-4 stroužky česneku,
  • 3-5 lžic hladké pohankové mouky.

Kopřivové rizoto

Zahřejeme pánev, na olivovém oleji zarestujeme kulatozrnnou rýži (Carnaroli, Arborio nebo Vialone Nano) a zalijeme vývarem či bílým vínem nebo vodou. Záleží, jak hutné chceme rizoto mít. Zalijeme těsně nad rýži, aby se dusila. Osolíme, přidáme mladou cibulku nebo šalotku, česnek a dusíme tak dlouho, dokud rýže nebude al dente, tzn. na skus.

Během dušení použijeme asi tři várky tekutiny (vínem podléváme pouze na začátku či na konci). Těsně před koncem vmícháme nasekané mladé kopřivy. Krémovou konzistenci rizota získáme výhradně tím, že do hotového pokrmu vložíme kousek tuhého másla s na jemno nastrouhaným parmazánem a energicky mícháme, dokud rizoto nezíská požadovanou konzistenci. Můžeme dozdobit nasekanými ředkvičkami či jarní cibulkou.

Pro 4 osoby:

  • 1/2 kg rýže,
  • mísa čerstvých kopřiv.

Kopřivová polévka

Polévku z kopřiv možná znáte, ale pokud jste ji ještě neochutnali, připravte si ji nejlépe teď z mladých jarních kopřiv. Na přípravu je jednoduchá a na chuť lahodná.

Orestujeme cibuli a brambory, osolíme, přidáme lisovaný česnek, zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme doměkka. Před dodušením přidáme mladé kopřivy. Je důležité nevařit je dlouho, aby si v sobě ponechaly co nejvíce výživných látek. Necháme vychladnout a vše rozmixujeme dohladka. Můžeme přidat smetanu na zjemnění a před servírováním pokapat dobrým rostlinným olejem (bio řepkový, konopný, lněný, olivový – dle chuti a preferencí).

Pro 4 osoby:

  • 2 cibule,
  • 6 středně velkých brambor,
  • 2 stroužky česneku,
  • mísa čerstvých kopřiv.

Celý článek o kopřivě, kde jsou recepty na přípravu tinktury z listů, pleťovou masku, odvar, pesto z kopřiv, kopřivové mléko a zelený elixír na pročištění těla, najdete na tomto odkazu.

Teď na jaře vám doporučuji vynikající kopřivové mléko nebo zelený elixír. Dodá vám vitaminy, enzymy, umí pomoci při očistě těla a při jarní únavě.

Ať vám jaro přinese spoustu nové inspirace a zasejete nejen pomyslně ta správná semínka, jejichž plody budete na podzim sklízet. Přeji vám krásný čas znovuzrození.

Linda

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář.

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady