Trnkový čaj

Husté trnkové keře mám spojené se vzpomínkami z dětství. Jako děti jsme se v nich schovávaly, jedly jejich sladké květy a pozorovaly včelky, které si tu časně jarní pastvu také nenechaly ujít. Jakmile začnou trnky kvést, jaro je opravdu tady. Kvetou zhruba dva týdny a pak se celý keř zazelená. Na podzim začnou dozrávat plody.

Sběr trnky

Trnka začíná kvést brzy na jaře. V plném rozkvětu bývá obvykle před půlkou dubna. Je to nádherná podívaná, když se krajina rozněžní bíle kvetoucími keři trnek. Malé kvítky hustě pokrývají každou větvičku a jejich sladký nektar milují včely i čmeláci.

Na jaře se sbírají květy na počátku kvetení a na podzim plody. Už po prvních mrazících jsou vhodné ke sběru. Obvykle je na keřích najdete i později během zimy.

Květy se suší v tenké vrstvě, aby nedošlo k zapaření. Plody můžete ochutnat přímo u keře nebo je zpracovat, případně zamrazit.

Léčivá trnka obecná

Květy přidávám do čajových směsí, ale někdy z nich připravuji tinkturu (také ve směsi). Plody se dají usušit stejně jako šípky. Můžete z nich připravit sirup, tinkturu, likér nebo čaj.

Trnka má vysoký obsah tříslovin, minerálních látek, obsahuje vitamin C. Usušené květy se hodí do směsí s dalšími bylinkami, které podporují činnost ledvin. Pomáhají při otocích, zánětech, zvýšeném krevním tlaku. Jsou vhodné i při nedostatečném trávení.

Plody trnky mají také schopnost harmonizovat naše trávení. Jejich svíravá chuť (obsah tříslovin) pomáhá zažehnat i zánětlivé procesy v těle.

Trnkový čaj

Během chladného zimního období si občas ráda připravuji čaj ze zralých plodů. Čerstvé plody mají výrazně trpkou chuť a jsou šťavnaté. Čaj se dá připravit i z usušených plodů – třeba v kombinaci se šípky a prohřívacím kořením.

Příprava čaje z plodů trnky

Plodům trnek nejprve narušte slupku, aby došlo k lepšímu vyluhování látek – každou kuličku trnky mírně rozmáčknu mezi prsty.

Malou hrst čerstvých plodů trnek přelijte studenou vodou, přidejte pár hřebíčků, jeden badyán, pár semínek fenyklu nebo anýzu a jednu celou skořici. K této směsi můžete přidat i pár usušených šípků.

Směs povařte pod pokličkou 10 – 15 minut, pak odstavte a nechte ještě pár minut vyluhovat. Poté přeceďte a vychutnejte si lahodnou chuť s příchutí podzimu.

Takto připravený trnkový čaj má velmi příjemnou chuť. Někomu sice může připadat příliš trpká, ale to se dá napravit malou lžičkou medu. Trnkový čaj je nejen chutný, ale má taky krásnou fialově růžovou barvu. Ať vám chutná a prospívá.

Děkuji bylinkám a plodům, které si po celý rok mohu v čisté přírodě nasbírat. Chuť trnkového čaje mi připomíná, že jsme neustále obklopeni vším, co nám může pomáhat. A těší mě, že se s vámi mohu dělit o všechny tyto úžasné recepty. 

Chcete-li se dozvědět ještě více, přidejte se do online bylinkového kurzu kliknutím SEM.

Linda

Milovnice vůní, bylin a zázraků každodennosti

Jsem nadšená bylinářka, aromaterapeutka, autorka e-booku Bylinkový kalendář. Napsala jsem Můj bylinkový diář (2019 až 2022).

Ráda s vámi sdílím bylinkové recepty v článcích na blogu a online kurzech, které jsem pro vás vytvořila. Těší mě, že kurzy pomohly už stovkám nadšených bylinkářů, kteří jimi v posledních letech prošli.

Přehled všech bylinkových kurzů najdete tady.

Více o mně najdete tady